Ударът край Шабла: Кокаин за 70 млн. лева, водолази и хеликоптери търсят още

img

Граждани да сигнализират при съмнителни пакети на брега, призовава МВР

70  млн. лева е стойността на заловения по-рано днес кокаин край бреговете на Шабла. Това стана ясно по време на брифинга на МВР и прокуратурата във връзка с намерените 169 килограма от наркотица.

Кокаинът е бил намерен вчера на 20-ина метра от брега в късния следобед. Пакетите са били специално опаковани и поставени в сакове. Укрепени са били със спасителни жилетки и вързани с въже, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Екипи на "Гранична полиция" патрулират интензивно в района, след като през миналия месец в Румъния били пресечни две наркопратки – от тон и от 200 кг кокаин, а освен това по крайбрежието започнали да се появяват пакети с дрогата, изхвърлени от морето.

Сега опасенията са, че може оказалото се у нас количество да е даже по-голямо.

"По разпореждане на министър-председателя са се включили и хеликоптери на министерството на отбраната и "Гранична полиция”. Те ще извършат облитане на района, не сме сигурни, че това, количество, което сме извадили при нас, е цялото”, посочи Иванов.

Няколко от спасителните жилетки са били празни и поради тази причина се очаква и водолази да бъдат изпратени в района, предаде bTV.

Към момента не е установен плавателният съд, от който са били изхвърлени саковете. Не бяха оповестени данни и за задържани у нас лица във връзка с наркотрафика.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов посочи, че по първоначална информация чистотата на кокаина е много висока – около 90%.

Пред журналистите той направи и сметка за това какъв е финансовият удар по контрабандистите: „На едро в България килограм кокаин струва 80 000 лв. Тези 169 кг са на стойност 13 600 000 лв. На дребно един грам от този наркотик е 140 лв, т.е. общо е за 23 800 000 лв. В такава концентрация наркотичното вещество не се пуска на пазара, а се размесва 1:3, такава субстанция на уличния пазар би се разпространила за 71 400 000 лв”.

От МВР призоваха гражданите да сигнализират, ако видят съмнителни пакети на брега, като подчертаха, че толкова чист кокаин е изключително опасен за живота и здравето и употребата му може лесно да доведе до предозиране.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец