Вдъхновен от Андерш Брайвик, въоръжен с пълнители с недвусмислени послания, стрелецът от Крайстчърч е публикувал в Twitter снимки на пълнителите си преди атаката. Акаунтът му обаче е вече деактивиран от социалната мрежа.

Брентън Тарант се описва като "нормален бял мъж" и обяснява, че е "вдъхновен" от убийствата на остров Ютоя, извършени от Андерш Брайвик.

И така, в 13:40 в петък, свещения за мюсюлманите ден, Тарант се отправя към джамията Ал Нур в Крайстчърч с няколко полуавтоматични пушки. Всичките - с надписи върху тях.

Преди това той е публикувал снимки на пълнителите на оръжията и върху тях си личи анти мюсюлманската реторика на нападателят.

Върху тях има надписи на български - "Битка при Булаир 1913". На английски пък е написано "Проходът Шипка - 1877 - 78".

Бутката при Булаир е ключова битка от първата балканска война, при която българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал Георги Тодоров успява да надвие османските части от Дивизия Мюретеби и 27-ма пехотна дивизия.

Под този надпис се вижда и името Фружин, синът на последния български цар Иван Шишман.

На руски е отбелязано и сражението при Кагуле, ключово за руско-турската война от 1768-1774 г., когато руската армия, наброяваща не повече от 17 000 пехотинци и няколко хилядна кавалерия разбива турските сили от 150 000 човека.

На пълнителите се вижда и името на италианеца Лука Траини, който през миналата година откри огън срещу имигранти в град Мачерата и рани шестима души. Той беше осъдени на 12 г. затвор за омраза и стрелба.