Измамната схема с фалшиви катастрофи у нас се разраства. Преди дни ви разказахме за младо момиче, което беше рекетирано за 300 лева от мъже, които твърдяха, че докато паркирала подпряла тяхната кола.

Деца от села край Ловеч пък рискуват живота си, изпречвайки се на пътя на автомобилите, а родителите им печелят от застраховката "Гражданска отговорност" или бързи пари, дадени от шофьорите на момента.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи посочи, че между 50 и 100 млн. лева годишно е обемът на застрахователните измами в страната. 5-10% от платените обезщетения у нас са в резултат на измами, отбеляза той.

"Говорим за много сериозен терор върху застрахователите и обществото", заяви той в "България сутрин".

"Направихме справка, която показва, че в Български извор за две години няма ПТП с пешеходец, но в предишното село - Брестница, има 4 ПТП-та с пострадали пешеходци. Обикновено са малки деца", каза още Тодоров.

И даде пример с дете, което се хвърля срещу автомобила, който е почти спрял. След това се появяват 20-ина роми, които започват да пищят, а детето театрално влиза в роля. Целта е на момента да се вземат пари от шокирания водач.

Ромите от селото отричат да са част от подобна измамна схема, а полицията и кметството нямат данни за такива нарушения.

Адвокатът по застрахователно право Николай Димитров коментира, че България не е лидер в този вид измами - безспорен лидер е Италия, където това е масов бизнес.

"Случва се живи хора да получават смъртен акт и техните наследници да получават обезщетения за това. В България това са изолирани случаи. В тази порочна схема участват родители, деца, разследващи органи, служители на застрахователи", обясни юристът пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че е много трудно да се докаже такъв тип измама, стана ясно още от думите му.