МВР и прокуратурата са предотвратили опит за палеж, който е можел да причини взрив в района на Гранично полицейско управление - Видин. Това стана ясно по време на извънреден брифинг, в който участваха зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Миналият вторник в ОДМВР-Видин е получена информация, че се готви да бъде извършен палеж във Видин или Монтана. След поставянето на екипи за наблюдение, във вторник през нощта е установен опит за проникване в Гранично полицейско управление - Видин.

Лицата избягват, но по-късно са задържани, а съдът ги е оставил за постоянно в ареста. Те не са криминално проявени.

На мястото, където са искали да проникнат двете лица е имало десеттонна цистерна с нефтопродукти, наблизо са били складирани други нефтопродукти, а през улицата се намирала бензиностанция. ГПУ-Видин пък се намирало в жилищен район.

Мотивът за опит за палеж вероятно е свързан с работата на ГПУ-Видин, където основно се занимават с незаконно преминаване на границата и контрабанда, смятат разследващите.

В колата, с която задържаните са се движили, са открити големи бутилки с бензин, към които имало прикрепено пликче с вещество. Когато в него се инжектира трето вещество, каквото е намерено в спринцовки, възниквала химична реакция, при която се получавал взрив, обясни прокурор Иван Гешев.

Разследващите свързват този случай с извършения палеж преди месеци на колата на разследващ полицай от ГПУ-Видин. Тогава беше запален и апартамент, който обаче не е бил на полицая, но се намирал в същата сграда. Разследващите смятат, че това е станало погрешка.