Времето е мрачно, а водата в морето- студена. Това е само кратка извадка от най-абсурдните жалби на туристи, решили да почиват у нас през септември. От май до август в Комисията за защита на потребителите са постъпили над 6 000 жалби и сигнали като най-често оплакванията са свързани с неработещи климатици, некачествени храна и алкохол, липса на достъп до свободната зона на плажа.

Жалбите са от заради намусен персонал до това, че завесите в стаята пропускали частично светлина и летовниците не можели да спят.


Пред Нова тв хотелиерът Константин Занков обяснява, че чужденците пускат жалбите си, след като си тръгнат от хотела и недоумява как така са издържали 7 дни при "ужасни условия" без да кажат нищо.



"Пияни хора падат по стълбите, ударят се в масите и после искат обезщетение", оплака се Занков.

Хотелиерите смятат, че чрез жалбите искат просто да си възстановят част от дадените за почивката пари и отчитат щети за милиони. Данните показват, че в края на лятото хотелиерите ще трябва да върнат обезщетение средно от 2,5 евро на английски турист и от 2 евро на германски турист заради жалби.

В помощ на британските турски, които искат да спечелят някой лев от хотелиерите и туроператорите, има сайтове на Острова. Там са публикувани съвети от всякакъв характер как да пуснат жалба, така че да се стигне до обезщетение.


Освен хотелиерите у нас жертва на такива туристи стават и тези в Хърватия, а в Испания дори се заканват да спрат достъпа на английските туристи до техните курорти.