“Много хора ме питат какво ще се случи с горната част на „Александровска“, както и ще има ли най-после край на десетилетната сага с “дупката”, “жабарника” или “гьола” на площад “Тройката”. Отговарям: Най-после успяхме да осигурим европейско финансиране за цялостно обновление на главната улица в участъка от площад „Тройката“ до Централната автобусна спирка. Проектът е готов и ще го обсъдим детайлно с обществеността скоро”, заяви кандидатът за нов мандат като кмет Димитър Николов.

В новата настилка ще се използва и естествен камък. Ще бъде подменена подземната инфраструктура, ще се монтира ново осветление и видеонаблюдение. Ще бъдат оформени кътове за отдих и засадена нова растителност.

„Смятам, че тази част трябва да се насити и с арт пластики. Живеещите на улицата и наемателите на магазини от години имат голям проблем с нощуващите ята врани, заради шум и замърсяване. Търсим решение на проблема”, споделя Николов.

Той хвърля светлина и какво ще се случи с мястото на недостроение ГУМ.

„Когато ме избрахте за кмет, теренът беше частен с предназначение за градски универсален магазин. Водеха се спорове межд частници, а Общината не беше предявила претенции. След продължителни и тежки дела успяхме да докажем пред съда, че почти 90% от собствеността е общинска. И не само това! Успяхме да сменим предназначението на терена и да му дадем статут на площадно пространство с озеленяване, като по този начин спряхме възможността там да се строи. Дългогодишните дела по обжалване са на финал. Сагата е към края си, интересът на бургазлии е защитен и възможностите вече са ясни. Водим преговори с малкото останали частни собственици за да уредим спора извънсъдебно. В момента, в който това се случи, започваме да реализираме нашата обща визия за площада”, заявява Димитър Николов.