2 години затвор ефективно отнесе каналджия, предложил 2 000 лева на граничен полицай да пропусне група от 12 бежанци. Подсъдимият – Емил Емилов бил засечен на 22 април м.г. на кръстовището между селата Стефан Караджово, община Болярово и пътя за село Денница. Проверката извършил младши инспектор към РДГП - Кюстендил, командирован в регионалната гранична дирекция в Елхово. Емилов подхвърлил 100 банкноти от по 20 лева на униформения но офертата му била отхвърлена, а каналджията бил закопчан.

Окръжният съд в Ямбол е наложил на подсъдимия условна присъда от три години. Наказанието е постигнато по реда на съкратеното съдебно следствие, което автоматично го редуцира. Емилов си отдъхнал, но ударил града. Последвал протест на прокуратурата. Магистратите настояват той да изтърпи наказанието си ефективно.

В мотивите за решението си съдебният състав в Бургас посочва: „Отчитайки сравнително високия размер на предложения и даден подкуп, както и че е направен опит за корумпиране на полицай със специални охранителни функции в момент на тежък миграционен натиск не само към България, но и към всички държави - членки на ЕС, Апелативният съд намира протеста на прокуратурата за основателен”.

Присъдата ще бъде изтърпяна в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим.