Седло за камила от Муамар Кадафи, слон от тиково дърво от Индира Ганди, великолепна фруктиера от кристал със сребърен обков и аметист от Михаил Горбачов, златен пистолет „Астра“ от КГБ - Това са само малка част от подаръците за бившия генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държания съвет на Народна република България Тодор Живков, дарени на държавния глава от правителствени делегации и международни организации, които ще бъдат представени в Созопол. Информацията съобщава сайтът dnews.

Експонатите, изработени според дипломатическите традиции, от най-изкусните майстори от цял свят, пристигат от Историческия музей в Правец и ще останат в Созопол до средата на септември.

Изящни произведения на изкуството от злато, сребро, слонова кост, скъпоценни камъни са обединени в изложбата „Епопея на отминалото настояще“. Колекцията е историческа ретроспекция на последните 35 години на социализма, олицетворявана от т. нар. „априлска линия“ и изграждането на развитото социалистическо общество.

Без излишна носталгия и патетично звучене за отминалото време, днес в епохата на глобализацията, изложбата ще представи пред публиката широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на България с останалия свят, противопоставянето на социалистическия лагер, братската дружба със Съветския съюз и държавите отвъд желязната завеса. Експозицията всъщност представлява историческа оценка за управлението на Живков-тя е нееднозначна и гравитира между отричането на тоталитаризма и социално ориентираната политика на комунистическата партия, чиято власт бившият първи олицетворяваше.

"Историята, въпреки че показва известни слабости, има тези качества-да се повтаря. А днес е изключително важно да помним, за да не се окажем отново в омагьосания кръг на „Отминалото настояще”, където според крилатата фраза на Живков „Времето е ваше, но всичко друго е наше!”, каза пред dnews Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол.