В опит да убеди енориашите си да не се ваксинират срещу К-19, игуменът на манастир в окръг Нямц (Североизточна Румъния) им казал, че след ваксинацията по тялото им ще се появят люспи като при рибите, съобщава РомПрес.

Невероятното предупреждение на игумена е било заснето и бързо се разпространи в социалните мрежи.

"Малко след ваксинацията, в комбинация с новата болест, кожата на хората ще стане на люспи, като при рибите. Няма да има никакво обяснение за произхода на тази нова смъртоносна болест, която ще засегне имунната система", казва игуменът.

Говорителят на Румънската православна църква Василе Банеску коментира проповедта на игумена, като посочи, че има хора, включително духовници, които са далеч от реалния свят на медицинската информация и не споделят нормалната, разумна позиция.

По думите на говорителя този факт говори много за степента на адекватност на тези хора към реалността.

"Апокалиптичното смесване на ваксинацията с вярата и теологията, смесването на плановете, поставянето в опозиция на вярата и разума, на тайнствата на църквата и медицинските действия - всичко това и много други конфузии, подхранвани от конспиративни сайтове, които систематично дезинформират, нямат общо с християнския реализъм и с отношението на институцията на Църквата. За щастие, смятам, че тяхното влияние ще остане слабо в обществото", заяви говорителят на Румънската православна църква.