Абсурдната обстановка, в която протече тържествената сесия на Общинския съвет в Несебър днес, показа как атрактивната морска община живее собствен живот. Страстите там се разгоряха с пълна сила, а атмосферата беше колкото драматична, толкова и граничеща с шоу програма – с изнесена видеостена, тонколони на макс, емоционални речи. Пълният политически екшън, на който от първо лице станаха свидетели хиляди местни жители, трудно би могъл да се види в друга община, а и е прецедент в годините назад. Кмет да се заклева, току-що свалил временно белезниците, е гледка, която трудно би оставила безпристрастен който и да е човек, живеещ в същото населено място.

Несебър днес кипеше, емоциите се нажежаваха с всяка минута, доближавайки 14 часа, за когато беше обявено началото на заседанието. Бурята избухна, когато в залата бяха доведени под конвой кметът Николай Димитров и общинският съветник Петър Хрусафов. Другият задържан в ареста, който е избран за представител в местния парламент - Георги Георгиев, не е пътувал от ареста в София и ако не положи клетва на следващата сесия – ще отстъпи място на следващия в листата.

„Искаме си кмета“, беше скандирането, което посрещна Димитров. Цялото пространство пред залата, както и огромен периметър от улицата пред него, бяха заети от множеството.

Сред първите, които защитиваха Димитров беше 73-годишната Сийка Кацарска. „40 години съм работила с майка му в поликлиниката. То (б.р. Николай Диитров) беше малко - изучи се, добър е. Никога не съм ходила да искам нещо от него. Това, което правят в момента, е диктатура. В София се купуват гласове, не съм видяла тук, ходя и винаги гласувам за кмет. Никога никой е е дошъл да микаже – ето ви два лева за глас. Обичам го като мой син, защото той е една година по-голям от дъщеря ми.“, каза жената, мотивирайки присъствието си пред заседателната зала.

През това време временно изпълняващият кмет на Несебър Виктор Борисов отговаряше на въпроси на журналисти. Той говореше емоционално, като обясни вълнението си с това, че не е свикнал с публични изяви пред медии.

„Изборите минаха нормално, няма забележки, няма обжалвания. Титуляр има, вие ще го видите след малко, достатъчно години съм работил с него, а и не съм само аз. Има екип, който той е изградил, ще работим по същата структура, със същите хора. Не очаквам никакви ексцесии и сътресения. Аз вярвам в процесуалната бързина на Съд и Прокуратура. Няма сътресения, преписките си вървят. Аз работя това от 20-ти септември, нещата си вървят рутинно, мисля, че сме достатъчно подготвени да го правим.“, каза той. На въпрос дали не се притеснява дали и то няма да бъде задържан затова, че може да пречи на разследването срещу титуляра Николай Димитров, той отговори: „Това не е въпрос на някаква прищявка, ако преценят – няма проблем. Аз разчитам на процесуална бързина за тези отговори. Ще дойде време да се гледа мярката, не мога да давам отношение по работата на специализирани органи.“, каза той.

След като беше посрещнат от съпругата си Нури Димитрова, Николай Димитров беше вкаран в гардеробната, за да се преоблече, бяха му свалени белезниците и съпроводен в заседателната зала. Там изчака идването на областния управител Вълчо Чолаков, който откри официално необичайната сесия.

„47 кметове и председатели на Общински съвети от Освобождението до днес са полагали клетва да служат за благото на Несебър. 47, управлявали Общината при различни условия – на войни, на бежански кризи, на етническо напрежение... Вярвам, че въпреки ситуацията, с която стартирате своето управление ще намерите правилния тон и действия, за да останат делата ви в историята, като повод за гордост. Прожекторите на обществения интерес, днес са насочени към тази зала - нека това, което осветят бъде достойнство, мъдрост и грижа за хората.След полагането на клетва, отговорността за развитието на община Несебър и за добруването на несебърлии минава във Ваши ръце. Носете тази отговорност съвестно, без да забравяте поетите обещания. Не разделяйте хората. Обединявайте ги. Това ще е във ваша полза и в полза бъдещето на Несебър. И не забравяйте - за Несебър не може да се говори в сравнителна форма. Той е един за България.“, каза областният управител.

Той поздрави официално избраният за кмет Николай Димитров, след като положи клетв ( Какво каза Николай Димитров - вижте ТУК и ТУК).

След това протече процедурата по избор на председател на Общинския съвет, който затвърди и образувалото се мнозинство в местния парламент. От присъстващите 18 общински съветници – 11 гласуваха за Румен Кулев от коалиция „Нова алтернатива“, който оглавяваше местния парламент и в предходния мандат, срещу 7. Седем са гласовете на ГЕРБ и МОРЕ, като тяхното предложение беше Пейчо Колев. От отбора на мнозинството отсъстваха освен вторият задържан общински съветиник Георги Георгиев, така и бизнесменът Венелин Ташев и ключовата фигура Костадин Нищелков. Майката на Нищелков беше сред събралите се хора пред залата, но тя категорично отаказа да коментира липсата на сина си, като обясни, че се чувства много зле емоционално и физически. Жената беше подкрепяна и от свои приятелки.

„Бях си подготвил някаква реч... Изборите приключиха, започваме да работим, забравяме всякакви политически пристрастия. Единственото, което трябва да помните е, че сте общински съветници, избрани, за да вършите блага и правилните неща за Несебър.“, каза след избора си Румен Кулев.

Докато траеше сесията, кметът Николай Димитров разговаряше със заместника си Борисов, със съпругата си, размени думи и си съветници. „Кому беше нужно да бъде доведен така?, коментираха масово присъстващите.

Нито един от съветниците от МОРЕ и ГЕРБ не тържествуваше от днешната ситуация. Сред хората в залата беше и кандидатът за кмет, издигнат от ГЕРБ – Атанас Терзиев, който не скри впечатенията си от безпрецедентната сесия. „На никого не е приятно това“, каза той.

Хората в морския град се познават поименно и трудно може да се приеме подобна странна обстановка.

В същото време несебърският адвокат на Николай Димитров – Петър Атанасов, заяви, че има подадена молба да бъде прекратено производството, което Специализираната прокуратура е образувала и да изпрати делото по подсъдност на Ройонна прокуратура- Несебър. „Това е искането ни – да бъде спазен законът. Ако не бъде прекратена тази абсолютната незаконосъобразност на действията на институциите, които споменах преди малко, ще се обърнем към международните правораздавателни институции. Защото грубо се нарушава закона от органи, които не би следвало да го нарушават, а да го защитават. Чакаме няколко дена произнасяне. Искането ни е входирано още в сряда, но няма.“, каза той.

Малко по-късно Николай Димитров беше извден от залата под скандирания: "Свобода". На изхода на сградата той се спря, няколко пъти благодари на хората, вдигайки високо ръцете си, на които вече бяха поставени белезниците.

Целият ход на събитията в Несебър днес – вижте в нашата Тема в развитие.