Кметът на Несебър Николай Димитров положи клетва преди минути в залата на Общинския съвет. Церемонията беше гледана на живо на екран от хилядите несебърлии, които се събраха преd залата. Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков откри заседанието, на което Димитров, кметовете на кметства и общинските съветници положиха клетва. Кметът на Несебър бе докаран под конвой и с белеzници от следствения арест. Те бяха свалени от китките му в залата на ОбС.

„Благодаря на моите съграждани, които не се поддадоха на тази провокация, на тази гнусна интрига и по достойнство оцениха работата, която вършим аз и моите колеги. На тези, които създадоха тази интрига, не пожелавам да преживеят това, което преживяваме аз и моето семейство. Мисля, че няма да го изтърпят. Благодаря на Господ, че закриля мен и семейството ми. Аз мога да гледам всеки в очите. Благодаря на инициативния комитет, който издигна моята кандидатура, и на всички жители на Несебър, които за пореден път ми гласуват доверие. А на всички новоизбрани общински съветници и кметове на кметства - надявам се, че както по време на кампания заявяват, че ще работят за доброто на община Несебър, да докажат това през следващите години. Благодаря на съгражданите ни, че опазиха град Несебър и община Несебър”, заяви кметът Николой Димитров при клетвата си.

На влизане в залата хилядите несбърлии го посрещнаха с бурни овации и викове „Герой”.

„Общо 47 кметове са управлявали Несебър от Освобождението досега. 47 са управлявали общината при различни условия – войни, бежански кризи, етническо напрежение. 47, чиито имена може да не си спомняме днес, но чиито дела ще останат в историята завинаги. Общото между тях е умението да обединяват, да се водят от обществения, не от личния интерес, да намират общо решение на проблемите. Вярвам, че въпреки ситуацията, с която стартирате своето управление, ще намерите правилния тон и действия, за да останат делата Ви в историята, като повод за гордост. Прожектотите на обществнеия интерес днес са насочени към тази зала. Нека това, което осветят, бъде достойнство, мъдрост и грижа за хората”, заяви областният управител Вълчо Чолаков.

Предложенията за председател на Общинския съвет са две. Това са Румен Кулев и Пейчо Колев. В момента тече гласуване.