Колко гласа са необходими на един кандидат, за да влезе в Общинския съвет на Бургас, как се изчисляват преференциите, при кои листи пренареждането ще е по-лесно, и с колко гласа кандидат за кмет печели изборите или отива на балотаж. Отговорите на въпросите, които в момента вълнуват най-много партийните щабове, разкри пред БургасИНФО председателят на Районната изборателна комисия Елка Стоянова.

На местните избори в община Бургас ще се разпределят 51 мандата за общински съветници. За целта първо трябва да се определи изборната квота=

„Тя е равна на броя на всички действителни гласове, подадени за общински съветници в избирателния район, като от тях се извади броят на гласовете „Не подкрепям никого“ и така получената разлика се раздели на 51. След това, ако някой от независимите кандидати за общински съветници е получил брой действителни гласове, който е равен или по-голям от избирателната квота, той се счита за избран. В ОИК Бургас са регистрирани за участие трима независими кандидати. След това се пристъпва към разпределение на оставащите мандати между партиите и коалициите, регистрирали листи, като в това разпределение участват само тези, които са получили брой действителни гласове, който е равен или по-голям на избирателната квота”, заяви Елка Стоянова.

Мандатите се разпределят по математическия метод Хеър-Ниймайер или наричан още метод на най-големия остатък. В този смисъл към настоящия момент е невъзможно да се каже колко гласа биха били необходими за избиране на кандидат за общински съветник, тъй като преди преброяване на гласовете е невъзможно да се прогнозира колко ще са действителните гласове, подадени в района на ОИК Бургас.

Пренареждането на листите за малките партии обаче, които вкарват общински съветници, ще е по-лесно

Преференциите се изчисляват като просто се сумира техният брой за всеки кандидат, за когото е подаден преференциален вот в изборния район. За да са валидни преференциите на кандидат от партия или коалиция, която е получила мандати, те трябва да са не по-малко от 7% от гласовете, подадени за съответната кандидатска листа. В този смисъл, колкото по-малко гласове са подадени за дадена листа, която е получила мандати, толкова по-малък ще е абсолютния брой преференции, необходими на дадения кандидат да бъде класиран. Например, за да е валидна преференцията за партия, получила 100 000 гласа, ще е необходимо дадения кандидат да е получил минимум 7 000 преференциални вота. Ако действителните гласове за друга партия са 50 000, то валидната преференция ще е двойно по-малка.

С колко гласа кандидатите за кметове в Бургас печелят изборите?

При кандидатите за кметове на първи тур се обявява за избран кандидатът, който е получил повече от половината от всички действителни гласове в района – в случая община Бургас при избора за кмет на община или в съответното кметство при избора за кмет на кметство. Ако никой не е получил повече от половината действителни гласове, подадени в изборния район, до избори на втори тур се допускат двама от кандидатите, получили най-голям брой действителни гласове. За избран се обявява кандидатът, получил най-много гласове на втория тур.

Дори кандидатът за кмет да е един, то не е задължително да спечели изборите

„В село Драганово е регистриран само един кандидат. Изборите не могат да се спечелят „служебно“. Дори и в този случай кандидатът ще бъде обявен за избран на първи тур само ако за него са гласували повече от половината от избирателите. Съществува чисто теоретична хипотеза и в такива случаи да се стигне до втори тур, тъй като е възможно на първи тур за единствения кандидат да са подадени 49 % от гласовете, а останалите 51 % от действителните гласове да са избрали опцията „Не подкрепям никого“. В този случай ще е необходимо провеждането на втори тур, независимо, че кандидатът е само един”, допълва Елка Стоянова.