Има много версии, по които в момента работи полицията след инцидента в кабинета ми, но самият аз нямам понятие как се случи това и защо, каза за БургасИНФО д-р Андрей Стоянов, който вчера беше нападнат в дома си от неизвестен мъж и то по време на преглед на пациентка. Частният кабинет на известния психиатър се намира в къщата му в "Меден рудник" и докато събеседвал с болна жена, втаратат изведнъж се отворила и нахлул видимо млад и добре сложен мъж, маскиран с каска и тъмно предпазно стъкло. Той извадил пистолет, насочил го към доктора и стрелял три пъти.
Не смятам, че искаше да ме убие, тъй като от толкова малко разстояние, поне веднъж щеше да ме уцели. По-скоро целта му беше сплашване, или в последния момент насочи дулото някъде край мен.
В подобна ситуация е много трудно да определиш какви са намеренията на човека, да го запомниш, да дадеш описание. Дрехите му бяха тъмни, спортни, лицето покрито и всичко се разви за по-малко от минута. Той просто стреля и избяга. И аз, и пациентката бяхме в шок. Тя се изплаши много и се наложи да я успокоявам.

Аз също се изплаших. Не съм герой, не съм непукист, като всяко човешко същество съм. Като стрелят срещу теб, единствената възможна реакция е шок. Особено ако не го очакваш.

Тиражират се различни версии, но аз не мога да кажа категорично каква е била причината. Понеже работя с много наркомани, е възможно някой да е мислил, че държа в кабинета си метадон. Не е задължително този някой да е бил мой пациент. Не е задължително да го познавам и наистина не разпознах нападателя си, мисля, че не съм го срещал досега. Той пък беше маскиран, така че и това не е сигурно.

Аз правя и съдебнопсихиатрични експертизи на много подсъдими и определям дали по време на престъплението човекът е бил вменяем и страда ли от психично заболяване. Пътувал съм чак до Ловеч, за да свидетелствам в съда, а в Бургас много често използват услугите ми. Несериозно е обаче на този етап да се правят от самия мен заключения какъв е бил нападателят. Не съм заплашван досега, казах всичко, което видях, в полицията. Те работят усилено по случая.

Да нападнеш лекар, вече е често срещано явление у нас. Но да нахлуеш с пистолет в кабинета му, това не се беше случвало. Нямам врагове, нямам представа защо бях нападнат и не пожелавам на никого това да се случи. Още се съвземам от шока, каза д-р Стоянов и помоли медиите да не правят сензация от случая, а просто да съдействат такива неща да не се случват.

Мен не ме уцелиха, но следващият може да няма този късмет, каза потъпевшият, който е помогнал на хиляди бургазлии да живеят нормално.