Окръжната прокуратура протестира присъдата на Иван Михалев за блудство с 11-годишно момиченце през юни миналата година в бургаския к-с „Меден рудник”. Окръжният съд осъди Иван на 9, 4 години, но според държавното обвинение това е твърде малко.

Това не е първо провинение за Иван. Той е осъден на смърт за двойно убийство в Сливен. Преди 30 години убива брат и сестра, като оставя жената да кърви с нож, забит в окото. През 1990-та година е помилван. Той излиза от затвора в началото на 2018-та година, а през лятото блудства с детето.

Протестираната присъда е постановена по реда на съкратеното производство.

В протеста Окръжна прокуратура – Бургас посочва, че така определеното и наложено наказание не съответства на обществената опасност на подсъдимия и на неговата деятелност. Във внесения протест Окръжна прокуратура – Бургас настоява въззивната съдебна инстанция да определи наказание, което да е близо до максималното, предвидено в закона за това престъпно деяние, което е 20 години „лишаване от свобода“. Поради тази причина Окръжна прокуратура – Бургас счита. че ако съдът наложи наказание от 18 години „лишаване от свобода“, което да бъде редуцирано на 12 години „лишаване от свобода“, съобразно законовото изисква при съдебни производства, проведени по реда на съкратената процедура, ще съответства както на обществената опасност на подсъдимия така и на целите на наказателния закон.

Предстои Апелативен съд – Бургас да насрочи съдено заседание по делото.