Телефонни измамници позвъниха на варненска прокурорка и поискаха 30 000 евро за „операцията“ на дъщеря й. При последвалата съвместна операция на Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР-Варна е задържана 79-годишната варненка Веселинка Н.Р- участвала като муле в телефонната измама, съобщава Монитор. Криминалният сюжет се разиграва сутринта в сряда 10,05 часа. Докато изпълнявала служебните си задължения, на телефона на варненската прокурорка звъни мъж, който се представя за полицай Красимир Николов от Общинска полиция. Прокурорът вижда на дисплея обаче изписания номер на румънски оператор и веднага се сеща, че разговаря с телефонен измамник. Мнимият полицай заявява, че е набелязана за жертва, но той ще й помогне, като трябва стриктно да изпълнява нарежданията му. Прокурорката веднага уведомила колегите си, а те се свързали с МВР.

Разиграна е схема, в която по време на разговора, ало измамникът я разпитва обстойно с колко пари разполага в дома си или спестени в банката, а тя лъже, че има 7 000 лева в банка. Тогава представящият се за полицай започва подробно да обяснява как да се държи в банката, за да не заподозрат нещо служителите, когато тегли парите. Междувременно прокурорката е потърсена по телефона и от втори участник в схемата, представящ се за лекар. Той пък обяснил, че дъщеря й е претърпяла катастрофа и при спешна операция се е наложило да й поставят златни пирони, за които трябва да заплати 30 000 евро. „Жертвата“ отговаря, че не разполага с толкова пари, в резултат на което, е била заплашвана, че ако не получат парите за златните пирони, ще й изпратят банда от 15 души. Телефонната сага, започнала в 10,05 часа на стационарния телефон в Районната прокуратура във Варна, взет за домашен телефон от измамниците, продължила на мобилния телефон на нарочената за жертва и завършила около 18,30 часа на 20 февруари със задържането на 79-годишната Веселинка.

След десетки уговорки, заплахи и искания да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на „жертвата“, за които измамниците уж имали информация от банкова служителка, сумата за златните пирони била намалена до 6 830 лева. В торбичка бил поставен плик с банкови брошури, имитиращ пачка с пари. На адреса се появила възрастната жена, която непрекъснато говорела по мобилен телефон с измамниците, които я насочвали къде да търси изхвърлената сума.

С постановление на Районната прокуратура Веселинка е задържана за срок до 72 часа. Срещу нея е било повдигнато обвинение за опит за телефонна измама – престъпление по член 210, ал. 1, във връзка с член 209, във връзка с член 18 от НК. Извършено е претърсване в дома й, където са намерени 500 лв. и други вещи от друга измама в Девня с нейно съучастие.