„Аполония“ е събитие, важно не само за културния календар на Созопол, но и за този на Република България“. Созопол и „Аполония“ са в перфектна симбиоза“- С тези думи кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев откри тазгодишното издание на Празниците на изкуствата.

Тазгодишното 37-мо поред издание на фестивала започна вчера и ще продължи до 6 септември, а многобройните му почитатели ще бъдат радвани от събраните на едно място обичани български изпълнители, писатели, актьори…Снощи на официалното откриване събитието Камерен ансамбъл "Софийски солисти" очарова созополската публика с виртуозни изпълнения. Именно „Софийски солисти“ са тазгодишния носител на голямата награда "Аполон Токсофорос" – за огромен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Тази година камерният ансамбъл, познат сред музикалните ценители в Европа, САЩ, Канада и Япония, чества 60 години от своето създаване. Директорът на фондация „Аполония“ Маргарита Димитрова връчи наградата диригента проф. Пламен Джуров.

"Приемам тази награда с голяма признателност, защото сме наясно, че "Аполония" има едно качество, към което всички други фестивали трябва да се стремят и да постигнат. Това са критериите на селекционирането, на подбора. Наградите на "Аполония" досега отличиха личности, които винаги ще останат в историята на българската култура", каза проф. Джуров. И добави, че за 60-годишната история на "Софийски солисти" не е имало период, в който три месеца да не могат да се видят с публиката. „Стискам палци това никога да не се повтаря, защото се губи основният смисъл на нашата дейност - контактът с публиката“, сподели той