17-членен Обществен съвет беше избран тази вечер на среща с обществеността в Созопол. Идеята е на кмета Тихомир Янакиев, който лично предложи 7 от имената в състава. Останалите са предоставени от неправителствени организации, които функционират на територията на морската община. Сред личностите, посочени от Янакиев, има ярки фигури, които са добре познати на местните жители и отдавна развиват обществена дейност, те не са и партийно обвързани.

Седемте предложения на Янакиев са Димитър Бишков – бизнесмен, Никола Калоянов – бивш кмет, Константин Гребенаров – екс областен управител, Елена Котакова – общественик и Иван Бахчеванов – скулптор и художник, Савко Калата – легендарен касоразбивач, общественик и писател, Росен Костов – музикант.

„Целта на Обществения съвет е да се върне Созопол на гражданите и той да бъде медиатор между хората и общината. Той ще работи в помощ както на мен, така и на хората. Искам да си остана здраво стъпил на земята. Надявам се Общественият съвет да бъде котвата на кмета, да ми показва къде ми е мястото”, каза пред хората, изпълнили киновидеоклуба кметът Тихомир Янакиев.

Той постави няколко спешни за решаване въпроса, които новата структура да разгледа още на първото си събиране. Един от тях е транспортната схема на Созопол и как да се намери решение с паркирането.

„Паркингите ще са общински, а паякът ще работи с общински служител, като самата машина ще бъде взета под наем”, обяви Янакиев.

Ето и пълния състав на Обществения съвет:

Стойчо Павлов - представител на Тракийското дружество

Светла Явахчова - Съюз на инвалидите

Отец Димитър (Димитър Попов) - Църковното настоятелство

Николай Белчев - Ротари клуб Созопол

Георги Ямахов (резерва - Николай Плешков) - Съюз на офицерите и сержантите от запаса

Веска Милтиадова - Пенсионерски клуб "Чайка"

Аспасия Порожанова - Сдружение на българо-гръцко приятелство "Аполония"

Христина Михова - Асоциация на търговците

Йосиф Спиридонов - МГИ "Остров Свети Кирик и Созопол"

Веселина Брусалиева - Независимо женско сдружение "Света Марина"

Поканени личности от кмета:

Димитър Бишков

Никола Калоянов

Константин Гребенаров

Елена Котакова

Иван Бахчеванов

Савко Калата

Росен Костов

Каква революционна линия за промяна във визията на града и бъдещето на известната в цялата страна „Весела уличка” поема общинската администрация- ВИЖТЕ ТУК.