Как искаме да изглежда нашия град – това е един от спешните въпроси, които кметът на Созопол Тихомир Янакиев постави за решаване пред новия Обществен съвет, който беше обявен в петък вечерта пред широката общественост. Както БургасИНФО вече съобщи в него влизат 17 личности (ПЪЛНИЯ СЪСТАВ - ВИЖТЕ ТУК).
Когато Янакиев зададе въпроса, в препълнената зала се чу отговор, даден с ирония: „Като Веселата уличка“. „Днес минах оттам и останах потресен. Искаме тя да се преведе в нормален вид“, каза кметът. После стана ясно, че именно там още това лято ще има промяна.
Веселата уличка е един от най-шумните, шарени и претъпкани участъци не само в Созопол, но и по цялото Южно Черноморие, в който на едно място са струпани куп заведения, сергии, магазини и всичко, което може да се продава.
„Идеята е да бъдат изчистени общинските тротоари отляво и отдясно. Търговията трябва да се озапти, а морето – да се вижда. Всеки, който иска – да прави търговия, но по културен начин.“, каза главният архитект на Созопол Радост Георгиева.
От казаното в залата стана ясно, че идеята е и търговците да прибират в обектите си всички фризери и хладилници, които досега са задръствали тротоарите. „Някои от тях са разположени напречно на тротоара и пречат на пешеходците. Ами ако стане инцидент? Отговорността е на кмета.“, каза Янакиев.
„Когато гласувахме на изборите – за какво беше то? За статуквото или за промяна? Аз мисля, че за промяна. Не се чувствам комфортно в ролята на кмет, който да е тип „да махмен единия, за да сложим другия“. Честно го казвам. Ако искаме да вървим напред, трябва да направим промени. Промени, които да ни отлепят от това дъно. Те ще изкарат от зоната на комфорт почти всеки един от нас. Но, за да ги направим, трябва да сме заедно, убедени, че вървим в правилна посока. Не съм станал кмет просто, за да заема мястото на някой и да вървим по стария начин.“, обяви още градоначалникът.

На фокус ще бъде и Стария град още това лято. „Градската градина беше всеобщ Луна парк. Взехме решение на територията на детската площадка да няма търговия, съоръженията, които се намираха там, сме ги преместили, така че да не ощетим хората, които искат да работят, но да осигурим и безплатен публичен детски кът. Улицата от Общината до „Кариби“, всички знаем как изглежда през летния сезон – там са разположени около 10 сергии за царевица, които имат газови бутилки на улицата, която е най-тежката артерия. Това няма как да остане така. Поради тази причина няма да се дава място за царевица на никой за тази улица. В момента разработваме нова схема за преместваеми обекти и за тротоарно право на територията на целия Стар град и за Веселата уличка. Тя е почти готова, ще бъде представена публично“, каза още Георгиева.
Тя се обърна към всички собственици на ресторанти и заведения.. „Който има нужда от консултация за визията на заведението или магазина си, е добре дошъл при мен за съвет. Говорили сме с няколко фирми, днес представители на една от тях бяха при мен, които предлагат тенти и чадъри с определена визия и се дават безплатно. Не ви задължаваме да се ангажирате с тях, въпросът е да имаме някаква кардинална концепция за визията на града.“, каза още Георгиева.