Созопол с революционна промяна във визията: Започва с култовата Весела уличка и Стария град, маха царевицата зад Общината

img

Как искаме да изглежда нашия град – това е един от спешните въпроси, които кметът на Созопол Тихомир Янакиев постави за решаване пред новия Обществен съвет, който беше обявен в петък вечерта пред широката общественост. Както БургасИНФО вече съобщи в него влизат 17 личности (ПЪЛНИЯ СЪСТАВ - ВИЖТЕ ТУК).
Когато Янакиев зададе въпроса, в препълнената зала се чу отговор, даден с ирония: „Като Веселата уличка“. „Днес минах оттам и останах потресен. Искаме тя да се преведе в нормален вид“, каза кметът. После стана ясно, че именно там още това лято ще има промяна.
Веселата уличка е един от най-шумните, шарени и претъпкани участъци не само в Созопол, но и по цялото Южно Черноморие, в който на едно място са струпани куп заведения, сергии, магазини и всичко, което може да се продава.
„Идеята е да бъдат изчистени общинските тротоари отляво и отдясно. Търговията трябва да се озапти, а морето – да се вижда. Всеки, който иска – да прави търговия, но по културен начин.“, каза главният архитект на Созопол Радост Георгиева.
От казаното в залата стана ясно, че идеята е и търговците да прибират в обектите си всички фризери и хладилници, които досега са задръствали тротоарите. „Някои от тях са разположени напречно на тротоара и пречат на пешеходците. Ами ако стане инцидент? Отговорността е на кмета.“, каза Янакиев.
„Когато гласувахме на изборите – за какво беше то? За статуквото или за промяна? Аз мисля, че за промяна. Не се чувствам комфортно в ролята на кмет, който да е тип „да махмен единия, за да сложим другия“. Честно го казвам. Ако искаме да вървим напред, трябва да направим промени. Промени, които да ни отлепят от това дъно. Те ще изкарат от зоната на комфорт почти всеки един от нас. Но, за да ги направим, трябва да сме заедно, убедени, че вървим в правилна посока. Не съм станал кмет просто, за да заема мястото на някой и да вървим по стария начин.“, обяви още градоначалникът.

На фокус ще бъде и Стария град още това лято. „Градската градина беше всеобщ Луна парк. Взехме решение на територията на детската площадка да няма търговия, съоръженията, които се намираха там, сме ги преместили, така че да не ощетим хората, които искат да работят, но да осигурим и безплатен публичен детски кът. Улицата от Общината до „Кариби“, всички знаем как изглежда през летния сезон – там са разположени около 10 сергии за царевица, които имат газови бутилки на улицата, която е най-тежката артерия. Това няма как да остане така. Поради тази причина няма да се дава място за царевица на никой за тази улица. В момента разработваме нова схема за преместваеми обекти и за тротоарно право на територията на целия Стар град и за Веселата уличка. Тя е почти готова, ще бъде представена публично“, каза още Георгиева.
Тя се обърна към всички собственици на ресторанти и заведения.. „Който има нужда от консултация за визията на заведението или магазина си, е добре дошъл при мен за съвет. Говорили сме с няколко фирми, днес представители на една от тях бяха при мен, които предлагат тенти и чадъри с определена визия и се дават безплатно. Не ви задължаваме да се ангажирате с тях, въпросът е да имаме някаква кардинална концепция за визията на града.“, каза още Георгиева.

4 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

4 Коментара

 •  
  Student
  2020-02-24 12:00:57

  Новата лятна визия надявам се да не е по стария начин... Най много ме нервират масите и столовете на южната стена не може да се разминат 2 ма човека,трябва да се върви в група по един. В градската бънджитата и колички те са за деца не пречат на никой... Трябва да сложите кошчета за боклук в целия стар град до старото училиште включително. И аз съм за премахването на хотел кораб който е недовършен от 10 години..... А за паркинзите и за паяка съм за да стане общински...

 •  
  Освободен
  2020-02-23 22:07:46

  Да. Созопол трябва да има нова визия. И ако е нова, тя трябва да е навсякъде. Както на "веселата уличка'' така и на ''Южна крепостна стена и кула''. Ако всичко се прецезира и преподреди, без да се пречи на бизнеса, но и той/бизнеса/ да се съобразява с това, че искаме нашият град да изглежда цивилизовано, гостите и младежите да се хранят със здравословна и добра храна, която не се приготвя в прахоляка на някоя сергия или ''ресторант на пясъка''. Аз не мисля че градът ни ще стане скучен и ще се върнем в 19 век с два павелиона за цаца и картофки...

 •  
  Дидо
  2020-02-22 19:29:25

  Леле Кмете от кога чакам някой да изрине лайняната уличка най големия срам за Созопол това чалга скара пици бургери холера хепатит корона вирус майка плаче .

 •  
  Гражданин
  2020-02-22 12:50:59

  Съгласна съм с това Созопол да има нова визия.Често туристи са ме питали къде са зеленчуковите сергии до автогарата.Питали са ме и къде е самата автогара или къде може спокойно да се паркира.Учудени са били че има крайбрежна алея в стария град.Едва ли за това е била пречка продажбата на царевица зад общината.Младежите вечер търсят да хапнат нещо и освен дюнер няма друго.Сега и дюнерите пречат че били шумни.Хората съчетават разходка из града с похапване на царевичка и парк с разнообразие за децата.И това сега пречи.Мисля че градът ще стане скучен и ще се върнем в 19 век с два павелиона за цаца и картофки.Защо нищо не се говори за най-голямата атракция и красота на Созопол,,крепостната стена".Та там човек не може да се размине от ресторантски маси.Ето там е най - големия Кич на Созопол.А и едва ли нямат газови бутилки.Толкова хора си изкарват хляба в Созопол!Защо правите търговците от бедни по бедни.Успех на кмета!

Най-новото

Актуални теми

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас

Горят сараите на Доган в парк Росенец