Всяка година общинска администрация провежда традиционен коледен банкет. С оглед на лошото финансово състояние мисля, че не е правилно да се отпускат общински пари за подобно мероприятие. Прав ли съм? Мисля, че дори и платено от личните пари на служителите мероприятието е пак не на място. Има толкова нуждаещи се хора, които няма да могат да посрещнат човешки настъпващите празници. Искам вашето мнение по въпроса. Това обръщение отправи в личния си профил във фейсбук новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев преди предстоящите празници.

Въпросът му предизвика серия от коментари, като само за часове те са 120. Сред тях има предложения за коледен благотворителен бал, за източниците на финансиране на мероприятието – лични или от членския внос на синдикатите, както и много други. Сред тези, които вземат отношение по темата е и Христо Бардуков, който беше едно от най-активните лица за промяната в управлението на изминалите местни избори.

„Един споделил мнение банкетът да стане благотворителен бал, а кметът, видиш ли - да ни почерпел! Това обаче, че миналогодишният банкет е струвал на данъкоплатците близо 10 000 лева с всички екстри, не значи, че кметът е почерпил! Цитирам сумата по даден отчет от организаторите! Същите тези(тази) организатори се опитаха да прокарат идеята и тази година, но бяха ударени през ръцете! Тогава съвестно работещи служители предложиха, банкетът да бъде платен от членския внос ва всички синдикати! Някой обаче сам реши, къде да е банкета, колко хора да присъстват, какво да е менюто и кой да озвучи мероприятието! Кметът ни бе посрещнат в първият си работен ден като подсъдим, понеже ръководното тяло, тогава не си направи труда да уведоми никой от администрацията! Това обаче не промени факта, че има нов кмет и промените предстоят! Въпросният банкет обаче е за всички служители, в това число тези, които се грижат за децата ви, тези които им готвят, тези които готвят на родителите ви, тези които подминавате без дори да подозирате, че работят във ваш интерес! Хора близо 300 на брой, че и повече! И години наред тези трудещи се хора за по 500-600 лева заплата, биваха подминавани и не са били на коледен банкет!

...Аз вярвам, че скоро ще бъде изчистена къщичката напълно от вредители и то явни, които не разбраха, че ден година не храни! Но обикновенният и честно трудещ се човек не бива да бъде наказван и назидаван, заради грешките на определени "миропомазани"! Аз ще бъда на площада и заедно с подкрепата на всички добри хора, като кмета, председателя на общинският съвет, готвачката, леличката от градината, метачката и прочие, на приятелите и на Човеците ще проведем много добри и благотворителни каузи и ще имаме повод за усмивка в коледната и новогодишна нощи!“, обяви Бардуков.