Багер заравнява дигата на плажа в Созопол, която предизвика вълна от недоволство сред местните жители. „Министър Ангелкова удържа на обещанието си и багерът заравнява дигата. Т. нар. Китайска стена няма да я има до един-два дни.“, обяви кметът на морската общин Тиомир Янакиев.

Припомняме, че на среща вчера в Созопол Николина Ангелкова каза, че е разпоредила дигата да бъде премахната, защото е нарушено уведомлението от концесионера за изграждането й. Тя добави, че през следващата седмица ще има нова проверка за това дали дигата вече я няма.

Установено е било, че има разминаване с уведомлението от концесионера, изпратено на 28 октомври до Министерството на туризма, Басейнова дирекция и общината. При изграждане на дигата в Созопол е изземван пясък от заливаемата площ. Затова министърът разпореди възстановяване на съществуващото положение на плажа и неустойка по договора от 6900 лв. В същото време дигите са изключително важни защитни съоръжения и не бива да бъдат отричани, те се ползват за защита на ивиците и инфраструктурата от морски бури навсякъде по света, посочват от министерството.