Подготовката за зимния сезон на пясъчната ивица в Созопол от концесионера среща негативно отношение от някои жители на морския град. Пясъчните диги, които сме виждали и по други ивици, и чиято цел е морето да не отнема от пясъка, предизвикаха и създаването на онлайн петиция. Тя е адресирана до Министерски съвет, Областна администарция Бургас и редица институции.

„През последната седмица сме свидетели как строителна техника ( багер) изкопава плитчините на морето и изгражда пясъчни диги по продължението на цялата ивица. Извършител е концесионерът на плажа, от който получихме обяснение, че този акт съхранява пясъчната ивица през зимния период като не позволява вълните да достигат по-навътре в залива. Този акт може би е одобрен от държавни институции като РИОСВ – Регионална инспекция по околната среда и водите и Басейнова дирекция Черноморски район, тъй като това се утвърждава като национална практика по цялото българско Черноморие. околкото знаем, крайбрежните райони, които имат проблеми с ерозията поради естествени процеси или човешки дейности могат да се наблюдават в крайбрежната зона на Азия и други страни в Индийския океан като Виетнам, Шри Ланка, Тайланд, Бангладеш и други, поради нарастване на населението,неуправляемо икономическо развитие и природните бедствия. Имаме ли някакъв аргумент или предпоставка за този акт по българското Черноморие, който българските държавни институции определят като защита на плажовете ни? Ние считаме, че това посегателство върху морето е необосновано, ненужно, унищожава флората и фауната и разкрива заплахи за околната среда и за хората, който през лятото ще отидат на плаж и ще попаднат в една яма, която в момента е издълбана по цялата продължение на ивицата”, пише в петицията, която до момента е събрала 279 подписа.

Самата петиция може да видите тук: https://www.peticiq.com/244685?uv=18646784&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR3HahNgEqWpFBxy_hmk2iI8oZPOAnbixjn-nZyX93nPTNAeKWZm5dvp2tc