Недоволство сред жителите на Созопол предизвика поредният европроект, подготвен от бившото ръководство на общината. Детайлите и техническите параметри на реконструкцията на старото Рибарско пристанище са съвсем непознати за рибарите. Това стана ясно на общественото обсъждане, предизвикано от новия кмет Тихомир Янакиев.

Недоволството на членовете на Рибарското дружество бе предизвикано от непрозрачността при подготовката на проекта. Те изразиха категоричното си несъгласие да започне фактическото изпълнение на проекта, преди да бъде отговорено на въпросите защо не са поставени предварително информационни табели с подробностите на проекта, какви ще са понтоните, на какво разстояние ще отстоят един от друг, колко лодки ще могат да пристанат там, каква ще е таксата за ползването им. Според тях, най-важната и наложителна стъпка е почистването на залива, а в проекта не са заложени средства за това.

Липсата на всякаква прозрачност при подготовката на проекта и на диалог с истинските бенефициенти на средствата – рибарите, както и злополучният проект – пристанището в Черноморец, са в основата на предпазливостта и недоверието им.

Тихомир Янакиев заяви, че и той не е видял протокол от проведено обществено обсъждане и затова е предизвикал тази среща. Кметът заяви, че ще се съобрази с решението на рибарите. Ако не са съгласни с реализацията на обновяването на пристанището, ще бъдат търсени юридическите възможности, това да не стане. Рибарите трябваше със собственоръчно поставен подпис да изразят своето мнение.

Опит да убеди присъстващите в спазване на законността направи ресорният зам.кмет Чапевова. Тя заяви, че председателят и Управителният съвет на Рибарското дружество са били запознати и са подкрепили проекта.

Появилият се едва след настояването на рибарите председател на дружеството Панайот Рейзи – бивш кмет и настоящ общински съветник, заяви, че „всички тези приказки са напразно, защото това е гранд за общината”, „дебатите са ненужни, защото е от полза на рибарите”.

Членовете на дружеството и гражданите на Созопол напуснаха срещата. Насрочена е нова в понеделник -18 ноември, в 17.00 часа в Киновидеоклуба на читалището. Изискано бе от фирмата, избрана за изпълнител, да представи всички технически параметри на реконструкцията.