В тържество на българския дух се превърна днес честването на Деня на независимостта в Камено. В центъра на града бяха открити бюст-паметници на славните синове на България Васил Левски и Христо Ботев, които ще останат поколения напред. До момента в Камено нямаше паметник на Левски.

Идеята за изграждането на паметниците е на кмета на общината Жельо Вардунски, подкрепена от предприемача и меценат Руси Куртлаков, основен мотор в реализацията. Те са направени с даренията на много фирми и частни лица. Паметникът на Васил Левски бе открит тържествено по ритуал от военните моряци към Флотилия морски и спомагателни кораби към ВМС с началник щаб капитан първи ранг Велико Великов.

На тържествената церемония по откриването днес присъстваха и областният управител Вълчо Чолаков, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Диана Саватева, Иван Вълков, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев, комисар Неделчо Рачев от ОДМВР-Бургас, Дончо Златев – член на НИС на СДС и регионален представител за Югоизточен район, общинският съветник от Бургас от СДС Тошко Иванов и други представители на политически формации и обществени организации. Стотици граждани излязоха на площада, за да празнуват заедно днес Деня на независимостта.

„Мечтата ми беше да изградим паметник на Левски, а след това и на Ботев. На Левски нямахме никакъв паметник, на Ботев имаме барелеф в училището. Споделих идеята с г-н Куртлаков и той веднага оказа подкрепа. Направихме един план, обърнахме се към доста фирми на територията на нашата община, почти всички се отзоваха. Така успяхме и двата паметника да направим. Вървим в правилна посока.“, каза кметът Жельо Вардунски.

Пред сградата на Общината, където се намира и паметника на Левски, се състоя празничен концерт с участието на съставите от Читалище Просвета 1927, ТА Здравец, ФК Кайлии, клуб по спортни танци „Бургас 75“. Талантливата 13-годишна Аглая Тодорова трогна публиката с изпълнението си на „Хубава си, моя горо“ и „Облаче ли бяло“, а очарователната Жаклина Димитрова с „Вървят ли двама“. Певицата Преслава Минасян изпълни друга вълнуваща сърцата песен - „Ако си дал“. Водещ беше журналистът Веселин Пренеров.

Разтърсващо Дунавско хоро в изпълнение на съставите от местното читалище изкара на площада танцьори от всички възрасти и беше кулминацията на празничната програма - вижте го по-долу във видеото.