Трябва да дадем пример затова как работим ние общо и да не превръщаме недоволството на хората в махленски събрания. Ние уважаваме гражданите, те са нашият коректив за работа. Призовававм ви всички да застанем както подобава и в крйна сметка стига с това деление на общински съветници. Недопустимо е по този начин да се првеждат събрания. Ние, като отидем отидем при хората, трябва да сме много добре поготвени и да отговаряме прямо. Това заяви временният кмет на Созопол Катя Стоянова пред общиските съветници по повод недоволство, надигнало се в Атия срещу изграждането на контейнери за съхраняване на специфични отпадъци. Във вторник вечерта в созополското село се състоя събрание, на което хората са изразили тревогата си. Въпрос по тази тема по време на сесия на местния парламент зададе общинския съветник от ППЗС „Ал. Стамболийски“ Румен Димитров, с което предизвика разгорещени изказвания.

„В един момент усетих страх за живота си. Въпреки това казах на хората, че не се страхувам да ги гледам в очите, защото съм част от тях. Интернет е хубаво нещо, но Фейсбук се превърна в нещо безобразно, виждам обиди. Няма място за тревога в Атия.Ще организираме една експертна среща с представители на министерството. За задължението на общината да има подбни пунктове няма да плащаме бюджетни пари, а ще получим външни средства“, каза зам. кметът Петя Чапевова.

Катя Стоянова поясни, че не може да се спре строителството, това е проект. „Няма как аз да издам заповед. Още снощи сме провели с министернството на околоната среда разговор и ще искам среща с тях“, каза тя.

Всъщност по-конкретни и успокоителни обяснения по темата даде общинският съветник от ГЕРБ Светлана Лулева.

„Детайлно бяха разгледани тези контейнери. По-добре ли е батерии, акумулатори, кутии и флакони от бои и т.н. да бъдат изхвърляни с битовите отпадъци?! Те е задължтелно да се съхраняват на определени места. Много подробно ни се представи какво представляват тези контейнери. В тях е най-безопасно да се съхраняват. Върнете назад лентата и ще видите, че всичко е описано. Не мога да разбера какъв е проблемът на жителите на Атия, при положение, че тези отпадъци като се съберат там – контейнерите се изнасят, те не се стоят во век и веков, не се рециклират и нищо друго не им се прави. Те се изнасят на определено място и се третират по специален начин. Защо нагнетявате едно напрежение, при положение, че това е най-безопасният начин на съхранение. Отделно трябва да се съхрянават и автомобилните гуми, и строителните отпадъци, и т.н. Така трябва да бъде, трябвда да мислим да опазваме околната среда и да се научим да разделяме отпадъците по категории и съответно да ги съхраняваме и рециклираме и т.н. Стига вече с тези глупости.“, каза тя.

Председателят на Общинския съвет Красимира Германова също се включ в дебата и се обърна към Димитров. „Научете ссе да бъдете компетентни и да можеге да разясните на хората“, каза тя.