Сградата на бившата поликлиника в Созопол се руши. Тя е паметник на културата. При пожар преди 10 години изгаря покривът. От тогава сградата се руши, тъй като е необитаема, а нейните собственици не живеят в страната. Земята под сградата е общинска собственост, но постройката е частна.

Сигнал на NOVA подаде арх. Гергина Ставрева. В ефира на „Здравей, България” тя обясни: „Сградата се държи на едни голи стени. Разбирам, че общината прави всичко по силите си, за да укрепва тази рушаща се постройка, но без разрешение на Министерство на културата те не могат да правят нищо друго, освен да продължават с тези укрепителни съоръжения, които скоро време няма да вършат никаква работа”.

Христо Христов от Община Созопол обясни, че на съвместна комисия с представители на културното ведомство са взети решения сградата да се укрепи и да се опакова с мрежа.

„След като извършихме този вид дейност, потърсихме контакти с пълномощниците на собственика. Единият пълномощник е във Франция, а другия – в Германия”, обясни той. След като пълномощниците са дошли е проведена среща с представители на културното ведомство. Издадено е решение, че собствениците трябва да изготвят архитектурно и фото-заснемане и да направят технически проект. „От юни 2014 до сега чакаме собствениците да направят този проект, да го представят на Министерството на културата и ние от общината след това ще съборим сградата”, обясни той.

„Община Созопол ще поеме ангажимент, чрез областния управител на Област Бургас и Министерството на културата, да ускори нещата по изготвяне на този технически проект по архитектурно и фото-заснемане", заяви Христо Христов.