Опитен измамник с множество осъждания, представящ се за Николай, разчуства с лична драма случайна наивна жена от Черноморец, като накрая й ивмъкна 5 хил. лева за неизвършен ремонт на покрива. Мошеникът бил осъждан 11 пъти за сходни престъпления, но това изобщо не му попречило месеци, след като излязъл от затвора да приложи уменията си отново в морския курорт. За случая става ясно от мотивите на Районния съд в Бургас, който го е осъдил на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.

53-годишният мошеник срещнал жертвата си на автогарата в Черноморец. Жената чакала авгтобус и дочула мъжът да говори по телефона, като казал, че търси квартира. Тя предложила да му помогне и двамата се качили в автобуса за Бургас. Седнали на една седалка, като измамникът се представил с името Николай. Той започнал да споделя лични неща, като говорил и за дъщеря си, която след катастрофа заболяла и починала млада. Споделил на доверчивата жена също, че имал строителна бригада от 7 човека и започвали работа на „Санта Марина“ в Созопол. Тя очевидно му повярвала и попитала може ли бригадата му да й ремонтира покрива на къщата. Той отговорил положително, като даже допълнил, че щял да се докаже като строител и после имало „да го търсят други клиенти“. Така, унесени в разговори, двамата пристигнали в Бургас, където ги посрещнал синът на жената. Мошеникът казал на спътничката си, че същия ден ще пътува обратно за Черноморец и дал номер на телефон за връзка.

Следобед тримата – мъжът, жената и сънът й, се върнали Черноморец. Потърпевшата показала къщата си на „Николай“. Той я огледал и решил, че евентуално тя може да бъде негова бъдеща квартира. Останал да нощува там. Жената попитала, колко ще струва ремонтът на покрива., а той й отговорил - 5000 лв. Казал й още, че сутринта му била дала парите, материалите щели да излязат по-евтино, защото щял да носи материал за Санта Марина и с един курс щял да пренесе всичко. Попитал за капаро и домакинята му дала 400 лв., а по-късно му предала и останалите 4600 лева, които изтеглила от банката. Срещата им за предаването на парите била нта жп гарата в Бургас, където „Николай“ дошъл с такси, казал че бърза за складовете за материали. Настоял жената да се връща веднага в Черноморец, тъй като бригадата пристигнала и трябвало да отваря портата да стоварват материалите. Доверчивата собственичка се прибрала, отворила портите и чакала три часа да дойде камион с материали. Неуспешно звъняла на „майстора“, който веднага отпътувал с таксито до Ямбол. Той не отговарял на многобройните позвънявания и жената разбрала, че е измамена. Сигнализирала в полицията, където установили истинската самоличност на подсъдимия. Били проведени й действия по разпознаване, в което действие тя еднозначно посочила мъжа.