През последните две години има растеж в туризма, надяваме се и сега да е така. Забелязва се малък спад на руски туристи, в замяна на това има увеличение на гостите от други държави. Созопол е предпочитан и от бълтгарите, градът е много силна притегателна сила за български туристи. Надявам се всичко да е добре, да има слънце, да няма дъжд и сериозни бедствия и да имаме добри резултати през октомври. Созопол е подготвен да летния сезон. Това каза днес кметът на морската община Панайот Рейзи, когато официално беше открит летния сезон. Гости бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам. областият управител а Бургас Владимир Крумов и друг.

„Единствено чакаме да видим какво ще се случи със закона за шума. Не съм съгласен в последната минута, точно преди да започне футболният мач, да се сменят правилата. В крайна сметка всички хора, които са в увеселителния бизнес, са се подготвили за някакви правила и не съм съгласен юни месец това да се променя. Надявам се народните представители да разгледат нещата нормално и да преценят, че не може в последният момент да се променя цялата държава. Аз мисля, че не е правилно това да се направи днес. Мен лично нищо не ме притеснява. Иначе дори този закон даже ме удовлетворява, защото всички ангажименти, които сме ги носили на гърба си с акотве и обжалвания, няма да са в моята компетенция, както и в тази на Общинския съвет, а ще бъдат задължение на МВР и на държавата. Но не трябва да забравяме, че аз съм кметът на Созопол, избран съм от всички тези хора.“, каза Панайот Рейзи.

Министър Ангелкова заяви, че очаква силен летен туристически сезон. „Движим се към ръст от 5%, което със сигурност ще постави България на едно устойчиво място в сектора, за което, разбира се, са необходими много усилия, както от страна на правителството, така и от страна на местната власт и от браша. Затова е много важно, когато се правят промени, те да бъдат обсъдени широко. Това, което е важно за туроператорите, когато насочват вниманието към България като предпочитана дестинация, е да има предвидимост. За първите три месеца имаме ръст, което показва, че създаването на регионален фонд на летищата в Бургас и Варна за стимулиране на нискотарифните кампании дава резултат.“, каза Ангелкова.

Тя подчерта, че Община Созопол обръща внимание на дигиталния маркетинт и на новите технологии. „Ние сме включили Созопол и в нашата платформа „Аз обичам България“, продължаваме с разработването на дестинации. Ншите проверки на плажовете стартират от утре буквално, за да се гараннира безопасността на туристите“, добави тя.