Търсят потънал кораб с амфори край Черноморец

img

Археолози откриха 80 ценни находки, сред които бронзови монети, керамични съдове, накити

Археолози откриха 80 ценни находки при разкопките край Черноморец. Находките включват различни бронзови монети, керамични съдове, лампи за осветление, накити. Интерес предизвиква вграден в един от зидовете на сграда от VI век каменен блок, на който са врязани грижливо кръстове и криптограма с гръцки букви („Мария ражда Христос“), съобщи „Труд“.

Хрисосотира е малък полуостров, разположен в източната част на землището на гр. Черноморец, община Созопол. Екип под ръководството на проф. д-р Иван Христов за четвърта поредна година проучва една от най-големите крепости в района на Бургаския залив. Констултант на проучванията е доц. д-р Людмил Вагалински (Директор на НАИМ при БАН). В експедицията участват д-р Маргарита Попова (зам.ръководител) , Антония Йорданова, работници от Черноморец и с. Маринка.

Особен интерес предизвиква т. нар. “сарафска сграда”. Назована е така от екипа на експедицията поради факта, че в нея са открити 7 бронзови теглилки за скъпоструващи стоки и златни византийски монети.

При оглед на акваторията на полуострова е локализирана пристанищната зона на Хрисосотира. Под вода са забелязани останките на древен кей, както и основите на късноантични сгради. Екипът на проф. Христов вече подготвя подводна експедиция за следващия сезон, когато ще се търси потънал византийски кораб натоварен с амфори.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка