Народните представители от групата на ГЕРБ-Бургас се отчетоха за свършеното в 43-то Народно събрание. „Ние бяхме една от най-сплотените групи и, когато ставаше въпрос за Бургас, действахме като един”, заявиха те за работата си за морския град в последните 2 години.

По думите на областния лидер на партията Димитър Бойчев, който бе й водач на групата, най-късно до два месеца предстои първата копка на пътя Бургас-Слънчев бряг. За краткия мандат от две години е успех и, че почти всички градове по Черноморието имат пречиствателни станции, а в останалите в момента се изграждат такива. За целта по сметките на морските общини са постъпили около 350 милиона лева, разясни Иван Вълков от Комисията по транспорт. Той отчете и Зоната за обществен достъп, която бе мечтан проект за Бургас, както и изграждането на трафик кулата и реновирането на магазията. Инвестицията в пристанищната инфраструктура е 16 милиона лева.

В групата на ГЕРБ е един от говорителите на последния парламент. Това е Диана Йорданова от Комисията по бюджет и финанси. Тя има над 20 часа изказвания от трибуната и е работила по внасянето на 25 законопроекта. Според Йорданова страната е оставена в стабилна позиция, защото България се нарежда на второ място в Европейския съюз по ръст на икономиката, а процентът на безработицата е под средния.

Семир Абумелих от здравната комисия посочи борбата си за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.

„Радвам се, че тази идея залегна и в програмата на ГЕРБ”, каза Абумелих. Наскоро самитя той изрази съмнение да участва в изборите като кандидат-народен представител, въпреки че има номинация. Днес стана ясно, че все още не е взел окончателно решение, а това, което му е повлияло е именно подемането на демонополизацията на НЗОК и от съпратийците му.

Абумелих сподели и, че са водени разговори в Бургас да бъде разкрит медицински университет на територията на „Университет Проф. д-р Асен Златаров”.

„Тук има липса на кадри в здравеопазването, защото няма университет. Не искам да говоря предварително, за да не го спрат, но без значение от партията – ГЕРБ или БСП, трябва да държим на Бургас. Ще видите, че след 10 години от тук ще почнат да излизат лекари”, заяви Семир Абумелих.

Румен Желев от Комисия по регионална политика посочи работата си по закона за кадастъра и имотния регистър.