Шефът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев изпрати официална покана до президент -директора на Лувъра Жан-Люк Мартинез за съвместна изложба у нас, която да бъде представена именно в Стария град. Идеята е тук да пристигнат непоказвани до момента в България антични ценности от колекцията на най-големия национален музей във Франция и археологически находки от 5-4 век преди Христа, открити в Созопол. Ще бъдат представени 100 експоната, поне десет от тях ще са от Лувъра, каза Димитър Недев. Принципно съгласие Созопол да бъде домакин на съвместна изява е дадено още през лятото на 2016 година, когато музейни специалисти от Франция са посетили града. Чака се становището на Френското външно министерство.



„Изложбата ще бъде централно събитие в експозиционната политика на Археологическия музей в Созопол през лятото на 2017 г. Тя ще бъде организирана по повод 15-тата годишнина от българо-френската археологическа експедиция в Созопол. Очакваме изложбата да прерасне в поредица от културни събития”, уточни Димитър Недев. Ще бъдат показани и изключително ценни артефакти от най-ранната история на града, които бяха включени в националната изложба „Епопея на тракийските царе”, с които България се представи в Лувъра през 2015 година. Ценителите ще имат възможност да видят и експонати, притежание на националния френски музей, които са открити в Созопол от френския генерален консул и археолог Александър Дегран, който е резидирал у нас през 19 век. Те за първи път ще гостуват в България. Това са пластики, червенофигурни съдове, фрагмент от керамична украса на храм, открити на остров Свети Кирик и в могила близо до Каваците. Експозицията ще бъде допълнена с ретроспективна фотоизложба, запечатала най-забележителните моменти на археологически открития.



Предвижда се Лувъра да гостува в Созопол в рамките на месец- от средата на юли до средата на август. През есента се очаква изложбата да бъде показана и в Бургас.