Кметът Панайот Рейзи получи специална награда от името на кметството на Москва и Благотворителния фонд за социални инициативи "Народное Единство " – Русия за приноса му в областта на духовното сближаване на българския и руския народ. Това стана на тържествена церемония в Руския културно-информационен център в София, на която наградата му бе връчена от Павел Журавлев, ръководител на Представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център в София. По време на церемонията бе подчертано, че кметът Панайот Рейзи води последователна политика за сътрудничество между Руската Федерация и Република България в областта на науката,културата, спорта,туризма и духовното сближаване на народите ни.

„Тази награда ме развълнува много. Получавал съм много награди през годините, но за първи път се чувствам толкова трогнат и много горд, заяви кметът Панайот Рейзи. Наградата е персонална, но това е награда за Созопол, за всички нас- екипът, администрацията и жителите на града, които успяхме през годините не само да запазим, но и да обогатим и развием отношенията си с Русия, каза още кметът.

Няма сфера от посочените при получаването на наградата, където община Созопол да не е положила усилия, които да подпомогнат сближаването на двата народа. В Созопол се провеждат редица фестивали и културни събития с участници от Русия. Градът е домакин всяка година на няколко научни форума и конгреси с участието на руски учени и бизнес. По отношение на туризма, руските туристи са най- многобройни, а голяма част от тях са вече и собственици на имоти в града. Традиционни и много приятелски са отношенията на общината с руското консулство във Варна.

Наградата е висока оценка за развитието на българо-руските отношения. Заедно с кмета на Созопол, бяха наградени редица общественици и политици, сред които почетния председател на ДПС Ахмед Доган, българския патриарх Неофит, космонавта Георги Иванов и др.