220 златни декара на брега на морето край Черноморец са земите, собственост на Министерството на отбраната, които вдигнаха на бунт борбените жители на крайморския град. Там са били военни складове, които днес вече не се използват, а на място има бурени, рухнала ограда, порутен портал с един пазач и две котета. Гледката обаче е уникална, терените са над морето, с живописна панорама към Созопол и остров Свети Иван. Имотите, които са ползвали военните, от южната страна граничат с къмпинг "Градина".

Причината, която накара хората да излязат на протест е, че са научили от сайта на военното министерство, че е променен статута на земята и се прави данъчна оценка на терените. Те посрещнаха остро опасността, че може тези апетитни земи да бъдат продадени.

Сред хората, които бранят "Червенка" днес беше и кметът на Черноморец Добри Добрев (ОЩЕ ЗА ПРОТЕСТА ИМ - ВИЖ ТУК).

„В кметството няма получено писмо по този повод, при мен не е дошло питане, нито искане за становище. Това не е поделение във вътрешността на страната, където няма наследници. Тук земята си има реални собственици.Никога не са били обезщетявани. След като е отпаднала необходимостта от ползване на терените от военните, значи би трябвало да се върнат на техните наследници. Опитмист съм. В 21 век трябва да се чуваме, МС трябва да ни чуе. Смятам, че министър-председателят в оставка Бойко Борисов е бил подведен. Ако знаеха каква е истината, едва ли щяха да вземат решение за продажба на тази земя. Вероятно ще научим последни, ако земята бъде продадена, както и имената на купувачите, за които са предназначени тези земи. Малкият човек се прескача на-лесно, за жалост“, каза кметът Добри Добрев.

Темата е взривоопасна за Черноморец, защото хората носят спомените за своите роднини, които са купували тези земи и после са били дадени на военните. Министерството на отбраната е ползвало най-живописните кътчета в района – Акра, Таласакра, Червенка.

„Взехте земята без бой, ще си я върнем – дори и с бой“, „Правосъдието против корупцията“, „Стига лъжи, стига измами“, бяха част от плакатите, които издигнаха местните жители.

„Министерството на отбраната е отнемо 2320 дка земя в Черноморец, смятайте, това е 12% от землището на Черноморец. Министерството продължава да ги използва. Вместо да се отблагодари на тези хора, че ги ползва безвъзмездно обаче, продължава нагло да твърди, че тези земи са негови. Имаме много проблеми, всеки отделен случай е една истинска сага“, каза председателят на Сдружението за защита на собствениците на земи в морския град Милан Миналов.

80 са били собствениците на терени в „Червенка“, тези хора вече са починали, но остават техните наследници, които са около 400, казаха местните жители. Черноморци са единодушни, че ще продължат битката за земите си.

Протест в Черноморец

Протест в Черноморец

Протест в Черноморец

Протест в Черноморец

Протест в Черноморец

Протест в Черноморец

Протест в Черноморец

Протест в Черноморец

Протест в Черноморец