Профилактичните кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” за предпазване от сърдечни заболявания, развитие на остеопороза и болести на щитовидната жлеза продължават до края на месец декември 2016г. Изследванията, включени в тях, се извършват на преференциални цени в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в област Бургас и градовете Варна и Аксаково.

Кампанията срещу остеопороза обединява измерване нивата на витамин D, калций и фосфор за общо 18лв. вместо стандартните 33лв. Важно за пациентите е да знаят, че поддържането на оптимални стойности на витамин D в организма има голяма роля за изграждането и здравината на костите. Неговият дефицит в най-ранна детска възраст води до заболяването рахит, а при възрастни до размекване на костите, лесна чупливост и остеопороза. Напоследък с дефицита на витамин D се свързват редица други заболявания като диабет 2-ри тип, затлъстяване, мултипленна склероза, депресия, деменция, сърдечносъдови заболявания, някои автоимунни заболявания, както и редица карциноми.

За пациентите, които искат да проверят функцията на щитовидната си жлеза, е подходящо изследването на тиреостимулиращия хормон (TSH). До края на декември изследването на TSH е на цена от 6лв. вместо 12 лв. Желателно е то да се извършва сутрин, преди прием на кафе или други кофеин съдържащи препарати.

Третата профилактична кампания е пакет „Грижа за сърцето”, който включва: кръвна захар, общ холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, хомоцистеин и високочувствителен CRP (C-реактивен протеин) за общо 36лв. вместо 72,50лв. Част от изброените показатели дават информация за мастната обмяна на пациента. От своя страна нивата на хомоцистеин сочат застрашен ли е от развитие на атеросклероза, сърдечносъдови заболявания, мозъчносъдови заболявания, венозен тромбоемболизъм и др. А нивата на високочувствителния CRP определят степента на риск от съдови инциденти - нисък, умерен или висок. Резултатите задължително трябва да се консултират с лекар.

Изследванията на преференциални цени се извършват в самостоятелните филиали на медицинска лаборатория „ЛИНА” (извън болнични заведения) във: Варна, Аксаково, Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево и Средец. Към цената им трябва да бъде прибавена и 2 лева такса за манипулация. Повече информация може да бъде открита на сайта на лабораторията www.lina-bg.com.