Рибарски пристанища ще променят напълно облика на Созопол, като се предвижда ремонт на сега съществуващото и изграждане на ново, което ще се намира на мястото, където до скоро извираха мръсотиите на града. Клоаката вече е забравена, а районът ще бъде напълно преобразен и с изграждането на нов път, който ще води от лодките до шосето, по което се влиза в Созопол.

„За сегашното малко рибарско пристанище е предвиден ремонт, като предстои да се направи лодкостоянка до 2 млн. евро. Целта е да променим вида му, да се събират повече лодки, да се оправи кея, да се пуснат вода, осветление“, каза кметът Панайот Рейзи.

Според него идеята за ново рибарско пристанище до яхтеното, ще бъде допълнителна екстра. „Надявам се да се реализират тези два проекта и ще променят облика на Созопол. С изграждането на рибарските пристанища рибарите ще влязат в тях. Идеята е да се направят рибните борси, да се извършва продажба. Искаме квота за калкан, но в следващия момент не сме хванали един килограм, защото няма регламент“, добави градоначалникът.

Созопол очаква да си върне и пристанището, което се стопанисва от „Рибни ресурси“.

„Фирмата „Рибни ресурси“ беше създадена навремето и й дадоха пристанищата в Созопол, Каварна, Балчик. Идета е това дружество да се ликвидира и тези пристанища да ги върнат на Общините. Това, ако стане, ще е голям коз за всички нас. Нормално е, когато нещо е в двора да си го стопанисваш ти, а не да ходя да се моля. Аз мисля, че съответните организации трябва да искат да дойдат при нас тези пристанища, защото в лицето на общината могат да бъдат по-спокойни. Там работят нашите хора, не софиянци. Няма смисъл да вървим на контра като те да ходят да атакавуат премиера затова, че ни ги дават. Ако бъдат при нас, ще бъде много по-лесно за контакт.“, добави Рейзи.