Държавата изсипа мощен ресурс през почивните дни в Странджа, но не за акция срещу мигранти, а за да проверява Димитър Станчев и Ралица Кунева, преобразили созополското село Индже войвода. В петък вечерта в селото се струпали автомобили, включително и на Жандармерията, които известили двамата, че предстои проверка. Тя започнала още в събота сутринта, продължава и днес, като всичките държавни служители обикалят полета, пчелини, ферми и броят памук, пчели, магарета, търсят и картофи.

Митко и Ралица са известни в целия район. Те произвеждат био продукти, сеят памук с цел да се отглеждат култури, които не изискват пръскане с препарати, които да тровят пчелите. Сега са се заели с разработването и на ферма за магарета, от които да се добива мляко, с цел – производство на пробиотик, съчетан с манов мед.

Тази сутрин по пътя на проверката от държавните институции са дошли хора, подкрепящи Митко и Ралица, като сред тях е и общественикът от Созопол Христо Бардуков. „Тук са хора от ДФ Земеделие, Икономическа полиция, дори ДАНС, както и БАБХ и който още се сетите. Проверката е била по сигнал. Причинява се стрес на работещи хора, които искат с честен труд да си изкарват прехраната. Те няма от какво да се притесняват, защото не са престъпници. Ще обикаляме блоковете – това не е многоетажна жилищна сграда, а поле, засято и ще видим какво ще излезе от цялата тази ситуация.“, каза Христо Бардуков, който изрази пълна подкрепа за Митко и Ралица.

„Няма от какво да се притесняваме, не сме престъпници. Притеснението ни е от факта, че никой не се представи. Струпаха се в центъра на селото близо 20 автомобила. Не сме престъпници, че такъв ресурс да ни установява, не знам кой ще плаща за това? Българският народ ще плати всичко – все пак е събота и неделя. Особено удобен е моментът, когато няма правителство.“, каза Ралица.

По ирония на съдбата, точно днес по една от националните телевизии беше излъчено предаване именно с участието на Митко и Ралица като пример. В него Димитър Станчев каза: За всяко нещо търсят нас. Най-важното е да си полезен, всичко друго е алчност и суета.

Проверката ще продължава и през следващите дни.

Кадър: Нова тв