Тестовете за наркотици, които от години са на въоръжение в КАТ и по чиито показания са осъдени стотици шофьори, не са надеждни. Това признаха вчера полицаи, но чак когато започнаха и проверки за дрога сред служителите на МВР.

На 12 октомври служебният вътрешен министър Иван Демерджиев нареди униформените да бъдат тествани, когато управляват патрулки или лични автомобили по същата наредба, която важи и за шофьорите. При внезапни проверки в понеделник в Бургас бяха изловени 4-5 служители на полицията, чиито полеви наркотестове се оказали положителни.

“Подкрепяме тестовете за алкохол и наркотици, но не подкрепяме начина, по който се извършват. Тези тестове за наркотици през годините са показали своята неефективност при досъдебни и административни производства, когато са установявани водачи с наркотични вещества”, заяви днес Генади Тенев, зам. шеф на най-големия полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Той призова “това безумие да спре, защото тестовете засичат лекарства против високо кръвно, стрес и какво ли още не. А от СФСМВР уточниха с декларация, че на 3 февруари 2023 г. трябва да влезе в сила изрична наредба за употребата на алкохол и наркотици в МВР, а дотогава няма никакви норми как да се постъпва с уличени служители на ведомството.

Също днес последва неофициално изявление от МВР, че срещу уличените към момента полицаи няма да се образуват дисциплинарни производства, но те ще дадат кръв и урина за изследвания и чак след резултата от тези химически анализи, щяло да се пристъпва към уволнения.

Ако това твърдение е вярно, то показва двоен аршин - срещу простосмътните шофьори, които биват уличавани за дрога при проби на слюнката с полеви тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000 биват арестувани и срещу тях започват досъдебни производства по бързата процедура, докато служителите на МВР могат да си останат на работа 2-3 месеца, докато им излязат изследванията на кръв и урина.