„Започвам да си мисля, че или живея в Гърция и Турция или всичко написано и изговорено е тенденциозно и добре подплатено. Суперлативите за тези две безспорни туристически дестинации, за сметка на отричането и плюенето по адрес на български такива, ми идват в повече.“, тази позиция изрази Георги Пинелов – председател на ОбС в Созопол, на личната си страница в социалните мрежи в защита на българския туризъм и курортите ни. Ето и мнението му по темата:

„Ежедневно сме заливани от антиреклама за черноморските ни курорти, не от чужди, а от български медии, само и единствено в името на гледаемостта, читаемостта, посещаемостта си, а може би и на печалбата си. Сутрин, обед и вечер сме напоително информирани за това, че времето в Гърция ще е прекрасно, за сметка на ураганите, дъждовете и ветровете по родните летни курорти, каквито по нашето Черноморие са рядкост. Кому е нужна тази дезинформация? Очевадна е и държавната политика на горните две държави, относно развитието на туризма им, за сметка на отношението на българската държава към този сектор от икономиката. По никакъв начин не упреквам ежедневната реклама по националните ни медии на красотите на турската държава, защото така трябва да се прави!

Сигурно, както е казал народа – „Всяко стадо си има мърша“, но не е редно и няма как целия туристически сектор да бъде сатанизиран. Именно на него се дължат голяма част от постъпленията в държавния бюджет, от където в последствие се разпределят за социални и други разходи. Голяма част от БВП се формира точно от туризма. За съжаление е факт, че в него влязоха „перачи“, лаици и печалбари, но с времето те се пресяха и сектора постепенно ги изхвърли или изтика в ъгъла. Освен по- горе споменатите, в туризма има и много професионалисти, които устойчиво развиват своя продукт и допринасят за доброто име на националния такъв.

Като учил и свързан с този отрасъл от икономиката, констатирам, че масово и драстично поскъпване в туризма, въпреки ежедневните писания, няма. Факт са ненормалните цени на електрическата енергия, хранителните продукти, горивата, както и ръста на минималната работна заплата. Конкретно за нашия 33 годишен семеен бизнес, а може би и други такива, не предвиждаме увеличение на предлаганата услуга. Това ще доведе до пасив, единствено и само за нас и по- конкретно за сметка на крайната печалба. Въпреки, че живеем в един изцяло комерсиален свят, не всичко е пари. Понякога са нужни отстъпки в името на общото. Лошото е, че такива, в днешно време се правят изключително рядко.

В днешно време, всеки има право на достатъчно информиран избор за това, къде да изкара лятната си почивка, като е много по- добре това да става без инсинуации, манипулиране, чрез средства за информация и безпочвено очерняне на прекрасното ни Българско Черноморие!“.