Едно от най-популярните оперетни заглавия на Йохан „Прилепът“ от Йохан Щраус – син придава аристократична атмосфера в залата на Бургаската опера – в неделния ден на 31-ви октомври от 19 часа. Комичната оперета в три действия бе представена на бургаска сцена в рамките на Летните музикални празници „Емил Чакъров“2020 г. и привлече интереса на почитателите на бляскавата музика, носеща аристократичен привкус, финеса и лекотата на виенския валс. Произведенията на Щраус са характерни със своите жизнеутвърждаващи послания, създаващи усещане за пренасяне в друга реалност – на изискани обноски, блясък и изящност. Либретото на „Прилепът“ е на Карл Хафнер и Рихард Жене.

В звездния артистичен каст на „Прилепът“ е оперната прима Еделина Кънева, в ролята на Розалинда, /наскоро бургаската публика изпълни залата при допустимия капацитет на концерта „Приказка за двама“, когато оперната прима пя заедно с друг обичан български изпълнител – Орлин Горанов/. Тенорът Марчо Апостолов /гост/ излиза на бургаска сцена като Габриел фон Айзейнщайн. Бургаската публика ще го види и на 15 ноември в хумористичния мюзикъл от Парашкев Хаджиев „Службогонци“.

Като Адела бургаската публика ще има възможността да види колоратурното сопрано Аглика Бояджиева. Останалите роли, всяка от които има важна функция в забавния сюжет, характерен със забавни обрати, заплетени ситуации и „поуки за възрастни“, т.е. за пораснали деца, които са пропуснали да си научат някои житейски уроци, са поверени на: Лина Пеева, мецосопран, в ролята на Ида, тенорът Яни Николов влиза в образа на Алфред, като доктор Фалке на сцената излиза баритонът Йордан Христозов, доктор Блинд ще бъде Мирослав Димитров – тенор, Франк – Костадин Мечков, като княз Орловски бургаската публика ще види и чуе сопраното Шмилена Султанова, Фрош ще бъде Петър Тихолов, бас. Оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под палката на Цанислав Петков, който дирижира заглавието за първи път през лятото на 2020 г. на Летния театър, като представлението премина с бляскав успех.

Постановката, носеща характерните иновативни черти и тенденции в съвременни сценични похвати, включващи мултимедия, по-семпли декори, които дават възможност за акцентиране върху актьорската игра и посланията на музикалните мотиви, е дело на Ханс Нюенхюис от Нидерландия. Режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията и костюмите са на Мадис Нюрмс. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Невена Михайлова, танците са дело на Недко Георгиев, концертмайстор е Христо Белчев. В зрелищната постановка участват артистичните състави на хора и балета на Държавна опера – Бургас. Настроението за публиката е гарантирано, а известните теми от оперетата, отдавна заживели свой автономен живот в музикалното пространство, ще я потопят в неповторимата атмосфера и изисканост на виенския стил на живот, мислене и европейска култура.

Билети за комичната оперета „Прилепът“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Важно!

Според изискванията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 г. на Министерството на здравеопазването на Р България, концертът ще се състои при посочените в Заповедта условия.