Няма да допуснем увреждане на околната среда, увериха на извънреден брифинг в Министерския съвет служебните министри на транспорта и на екологията във връзка с кризисната ситуация край Камен бряг и заседналия там кораб "Вера Су", натоварен а азотни торове.

Транспортният министър Христо Алексиев посочи, че времето в района на кораба е доста лошо, а вълните са 3-4 бала. Той добави, че първостепенен приоритет е евентуално евакуиране на екипажа и опазване на околната среда.
"Това, което видях там е една престъпна безотговорност години назад – няма разработени процедури как се реагира при подобни ситуации", посочи Алексиев и добави, че горивото от кораба е напълно източено. Той увери, че още днес ще потърси отговорност за неуспеха на операцията досега.

Транспортният министър посочи, че се правят паралелно 5 плана за разтоварване на кораба и неговото изваждане. Нищо, което да води до увреждане на околната среда няма да бъде направено, увери той.

Служебният екоминистър Асен Личев също увери, че каквито и планове да се правят за кораба, няма да се допусне увреждане на защитената зона Яйлата край Камен бряг.