Търговци от малки квартални магазинчета в Бургас водят ежедневни спорове с клиенти за носенето на маска. „Половин час спорих с клиент, който упорито твърдеше, че е преболедувал коронавируса и може спокойно да влезе да пазарува без маска. Виждах, че е човек, който идва от близко болнично заведение, не знам дали е лекар, санитар, пациент или някой друг, а и не ми е работата да разследвам кой какъв е.“, оплака се собственичка на магазинче за плодове и зеленчуци в бургаския ж.к. „Изгрев“. В този момент смело влезе млада майка с детето си. Продавачката я помоли да си сложи маска, но жената гордо отговори: „Аз съм със сертификат, мога да влизам без маска в малките магазини“. Жената зад щанда погледна безпомощно. „Аз откъде да знам кой има сертификат и кой не, а и не знам за съществуването на заповед, която да казва, че клиентите могат да влизат без предпазни средства. Все пак ние се притесняваме и за собственото си здраве.“, каза загрижено собственичката на магазинчето.

Според нея объркането идва от разнопосочните сигнали и публични изяви на служебния здравен министър. „Кой гледал по телевизията нещо и веднага на следващия ден излиза с твърденията си при нас“, коментира и продавачка в квартален магазин за хранителни стоки в ж.к. „Славейков“.

Припомняме, че преди седмица се коментираше усилено темата като се спрягаха малките търговски обекти, фитнеси и т.н. В последната заповед на министъра обаче се казва, че това касае трудови колективи до 7 души. Според нея за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите. Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.