Има нужда от промени, от големи промени, но епидемиологът Мира Кожухарова, съветник на министър Стойчо Кацаров, не би употребила думата ревизия. Анализът, който се прави от новата администрация в МЗ, цели да се открият и посочат грешките при управление на епидемията у нас, за да се предпазим от грешки в бъдеще време.

Това, което Кожухарова не е видяла до този момент, е именно анализ и изводи. Като пример тя посочи липсата на информация какво точно се е случило вследствие на блокадата на Банско - постигнат ли е например траен масов имунитет. Затова и оценката на Кожухарова на работата на разпуснатия вече Национален оперативен щаб (НОЩ) е по-скоро отрицателна - "нямахме анализ, а сводка с трагичен тон". Разбираемият в началото хаос преля в хаотични политически решения, а и самият НОЩ не взимаше решения, посочи Мира Кожухарова.

Мира Кожухарова категорично отхвърли констатацията на бившия министър Костадин Ангелов за хаос при служебното управление: Какво си представя господин Ангелов, че само защото той не е в министерството, всички там и по линия ще престанат да работят?

Според Кожухарова основната грешка в кампанията по ваксинация е било решението да се пази втората доза ваксина, явно заради несигурността в доставките. Затова и в момента основният брой хора, които се ваксинират, са тези с втора доза. Кожухарова не е удовлетворена от броя на поставяните ваксини дневно, особено тези с първа доза. Пропуснат е шансът обаче да се обясни на хората и да се направи масова кампания.

Трябва да използваме лятото, който не е преболедувал да се ваксинира, за да можем да посрещнем спокойни есента. Миро Кожухарова призова от националния ефир всички възрастни хора да се ваксинират.

По темата за ваксинацията на деца Кожухарова заяви, че след разрешението и допълването на кратката характеристика на една от ваксините, очакваме мнението на педиатрите инфекционисти.