Уникална изложба с над 100 полицейски и пожарникарски фуражки, шапки, отличителни елементи, десет униформи и над 500 макети на полицейски и противопожарни автомобили от цял свят бе открита днес в Културния дом на нефтохимика.Експозицията бе представена от директора на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов и инспектор Павлин Ковачев – председател на бургаската секция на Международната полицейска асоциация и главен организатор на експозицията.

Идеята за изложбата възникнала след разговори с доцент Людмил Георгиев – преподавател в Академията на МВР, Вероника Дойчинова – служител в Гранична полиция” и немския гражданин Щефан Емрих, чиято собственост е колекцията от макети на полицейски и противопожарни автомобили, автобуси и камиони, споделя Павлин Ковачев. В изключително богатата тематична експозиция едни от най-старите експонати са френска пожарникарска фуражка от 1936 г., както и каска от българската пожарна от 30-те години на миналия век. Според Павлин Ковачев в изложбата са представени държавите от целия Балкански полуостров, като присъстват шапки и фуражки от САЩ, Канада, Пакистан и Европа.

При официалното откриване старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОДМВР – Бургас поздрави инспектор Ковачев и останалите трима колекционери, като заяви, че подобно уникално хоби е добре да стане достояние на по-голям кръг хора. В тази връзка той оповести, че по случай празника на МВР – 5-ти юли уникалната изложба ще бъде представена пред бургазлии на станалото вече традиционно място за отбелязване празника на вътрешното ведомството – алеята към „Морско казино”.

Експозицията осъществена със съдействието на Регионален исторически музей – Бургас и Културен дом на нефтохимика, може да бъде разгледана до края на месец юли във фойето на Дом на НХК.