Уникално първо издание на дискусията „Директен сблъсък” изправи един срещу друг известни имена от света на изкуството. Начало на словесните дуели пред експо център „Флора” поставиха снощи писателят Георги Бърдаров и влогърът Арти. В три равностойни рунда те защитиха своите тези за дигитализацията, отговаряха на въпроси и участваха в предизвикателства, едно от които да четат текст на шльокавица.

Събитието откри зам.-кметът по култура Диана Саватева. Тя поздрави участниците и отбеляза, че това, което липсва на съвременния свят е именно умението да спорим аргументирано.

Как приема промяната на езика писателят Георги Бърдаров, който наскоро спечели награда за литература на Европейския съюз за романа си „Absolvo te“?

"Езикът е жив организъм и като такъв той търпи промяна, прераждане и възраждане. Само в рамките на моя живот, изразните средства се промениха четири пъти. Първо пишех на пишеща машина, после на голям, тромав компютър, после на лаптоп, сега на телефон и малки дигитални устройства. Не трябва да ни е страх от промяната, тя е нещо нормално за света. Не случайно е имало много езикови реформи в българския език. Очаквано е той да не бъде същия след 50 или 100 години. Това, което трябва да направим, е да помним, че сме българи и това да ни дава самочувствие и увереност в съвременния глобален свят", каза Бърдаров.

Влогърът Арти пък, който от своя страна използва дигиталните форми на комуникация изключително много, сподели, че според него езикът не трябва да се променя толкова рязко.

„Обръщам се към младите хора с призив да ценят и пазят езика, защото Вие определяте това, което ще бъде след 5 или 10 години. Моето послание е да учите и да обогатявате България по всеки възможен начин, защото нашето бъдеще е във Вашите ръце”, каза той.






Тази вечер от 17:30 ч. слвесните дуели продължават с участието на бургаския художник и преподавател по скулптура Атанас Стоянов срещу студентката по графичен дизайн Симона Димитрова.

Генерален спонсор на събитието е Медицинска лаборатория „ЛИНА“. С подрепата на А1, Sutherland, Party Frames. Проектът е съфинаниран по програма финансиране на културни проекти Община Бургас.