В Община Созопол са постъпили уведомителни писма от концесионери на 8 плажа на територията на общината за предприемане на действия по почистване и подготовка на плажните ивици в изпълнение на концесионния им договор, съобщиха от администрацията.

Община Созопол няма правомощия да контролира концесионните отношения, както и в ЗУЧК е упоменато - контрол се извършва от концедента по концесионния договор, но обръщаме внимание на факта, че агресивните действия по почистване са в разрез с чл.2 т.6 на същия закон, който задължава опазване на естествения ландшафт и културно-историческото наследство.

Със свое писмо до Министерство на туризма Община Созопол предлага да бъдат регламентирани следните дейности по експлоатацията на плажовете:

Да се забрани изграждането на диги на плажове, при които не се наблюдава ерозия. Да се опише начина за санитарно-хигиенно поддържане на плаж. Да се забрани разстилането на пясъка с тежка или лека механизация с цел разширяване на концесионната площ.

Във връзка с постъпили сигнали за неправомерно къмпингуване, със своя заповед кметът Тихомир Янакиев определи комисия, която да извърши проверка на къмпинги, зони за къмпингуване и територии в близост до плажовете, която да провери спазването на действащото законодателство и да установи наличие или липса на нарушения на нормативни актове, както и да предприеме мерки при установяване на такива.