Забрани и вечерни часове: В кои градове у нас мерките са най-строги?

img
снимка: БНТ

Допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 бяха въведени в редица области. Сред тях са въвеждането на вечерни часове за малолетните и непълнолетните и забрана да посещават без придружител търговските центрове. На някои места у нас заведенията за хранене ще работят до точно определен час.

Ето какви допълнителни мерки бяха въведени по места:

Кафенета и ресторанти в Благоевград ще работят до 21.00 ч., вечерен час в Кресна и Симитли

В Благоевград е забранено провеждането на сватби и кръщенета. Кафенетата, ресторантите и заведенията за бързо хранене могат да работят до 21.00 ч. Хората ще бъдат призовавани да спазват мерките по два пъти на ден чрез озвучителната уредба в централната част на града.

Кметът на Кресна засили мерките в общината за 14-дневен период с цел намаляване на риска от разпространение на вируса. Ограничават се посещенията в казината, като не се допускат посетители след 22.00 ч. Въвежда се и вечерен час за малолетни и непълнолетни до 20.00 ч. Заповедта е в сила до 12 ноември включително. Заведения, ресторанти и кафенета ще обслужват до полунощ.

Считано от 29 октомври кметът на Симитли въвежда допълнителни мерки - преустановява се дейността на всички пазари, базари и тържища на открито и закрито. Освен това се въвежда вечерен час за непълнолетни от 20.00 до 6.00 ч.

Забранява се работата на заведенията за хранене след 22.00 ч. Ограничава се и достъпът до сградата на общината с изключение на партерния етаж, където ще бъдат обслужвани гражданите.

В Сандански също се въвеждат временни противоепидемични мерки – отменят се всички общински мероприятия с масов характер, театрални постановки, концерти, спортни състезания, отменя се провеждането на организирани празнични събития в това число сватби и кръщенета.

Допуска се включването на граждански бракове в Ритуалната зала на Сандански при спазване на дистанция и всички противоепидемични мерки. Преустановяват се и всички репетиционни дейности от танцовото, актьорското и музикалното изкуство, всички спортни занимания на закрито.

В Пловдив се въвежда ограничено работно време до 23.30 ч. на заведенията от типа коктейл бар и се забранява посещението на непълнолетни без придружител в моловете.

Кметът на Плевен издаде заповед за по-строги ограничения при събирането на хора. Преустановяват с масовите обществени мероприятия за открито и закрито, както и груповите посещения в културни институти от 29 октомври до 12 ноември.

И още – преустановяват се извънкласните дейности в езикови и други образователни центрове и занимални, преустановява се дейността на клубовете за пенсионери и хора с увреждания.

Областният кризисен щаб във Варна определи по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. От 27 октомври до 10 ноември се забранява достъпът на външни лица до физкултурните салони и спортни площадки в училищата.

На сватбените ритуали, освен младоженците и длъжностните лица, ще могат да присъстват до 10 души. Същото се отнася и за кръщенетата.

До 8 ноември се затварят нощните заведения и дискотеки в Русенско, освен това се спират масовите мероприятия на закрито и открито. Допуска се провеждането на сватби, кръщенета и семейни тържества при условие, че не се събират повече от 30 души.

На работодателите се препоръчва да прилагат дистанционна форма на работа, а ако това не е възможно, да се осигури разстояние от минимум 1,5 метра между хората, да се ползват защитни средства и да се извършва дезинфекция поне четири пъти дневно.

Още от края на миналата седмица в Търговище бяха въведени допълнителни мерки. Наложена е забрана за работа на всички дискотеки и увеселителни заведения.

Забранява се организирането на семейни и фирмени тържества, както и масови прояви на закрито. Въведе се и пропускателен режим в обектите от търговската мрежа. Допълнителните мерки ще бъдат в сила до 2 ноември.

В Смолянско също са въведени допълнителни мерки за периода 28 октомври - 17 ноември. Сред тях са затваряне на пенсионерки клубове и клубове на хора с увреждания, забрана за провеждане на масови мероприятия, както и групови занимания в читалищата, самодейни изяви, като остават само индивидуалните занимания при спазени противоепидемични мерки.

С решение на Областния кризисен щаб се преустановява дейността на всички пенсионерки клубове на територията на областта. Мярката е в сила до 30 ноември.

До 2 ноември в Сливен са забранени груповите празненства на закрито в това число сватби и кръщенета. Ежедневно се събира информацията от учебните заведения за броя на отсъстващите ученици и учители, заразени с COVID-19 или контактни лица на заболели.

При установяване на над 20% заболели и карантинирани началникът на Регионалното управление на образованието ще представи предложение пред образователния министър за преминаване към дистанционна форма на обучение за период от 10 дни.

От 28 октомври за срок от 14 дни в Ямболско се преустановява дейността на читалищата и пенсионерските клубове. Отменят се тържествата, посветени на Деня на народните будители.

Във Видин е въведен пропускателен режим в отдела за местни данъци и такси и информационния център на общината. Не се допуска повече от един посетител на площ от три квадратни метра.

Еднопосочно е движението на пазарите. За момента четири паралелки в две училища във Видин и една група от детска градина са под карантина заради случаи на коронавирус.

Във Враца е определен часови пояс, в който всеки магазин, без значение дали е голям или малък, има "коридор" за пазаруване на хора на над 60-годишна възраст. Става дума за часовия интервал от 8 до 10 ч. всеки ден.

Влизането на външни лица в училищата в Шумен е забранено като мярка срещу разпространението на вируса. Забранени са още тренировките на спортни клубове и други формации, които ползват материалната база на училищата.

Забранени са битаците, животинските пазари и изложби, както и всякакви лични и фирмени тържества.

До 8 ноември с решение на Областния щаб в Разград се ограничава достъпът на външни лица в сградите, в които се предоставят социални услуги.

Преустановява се провеждането на групови празненства на закрито.

Допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 се въвеждат в Община Димитровград. Временно се преустановява работата на клубовете за хората от третата възраст, на хората в неравностойно положение и специални потребности, както и тази на клуба на инвалида. В заповедта на кмета Иво Димов се посочва, че те ще са затворени от 2 ноември, понеделник.

Поради нарастващата заболеваемост на заразените от COVID-19 се отменя и провеждането на концерта "Есенна фолклорна палитра", част от програмата на Есенните музикални дни "Жул Леви`2020. Концертът трябваше да се състои на 1 ноември на пл. ‘’Поезия’’.

В Хасково също бе отменено дълго чакано културно събитие от международен характер – танцовият фестивал “Вълшебен свят’’, който трябваше да е този уикенд.

Освен това, от понеделник на територията на цялата област се забраняват семейните тържества - сватби, кръщенета, с над 30 души. С друго решение на Областния щаб също от понеделник се затварят пенсионерските и социалните клубове.

Източник БНТ

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос