Последните дни София влезе трайно в „червената зона“ с постоянен ръст на броя заразени. Поради тази причина както вече съобщихме кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че от 25-и октомври до 8-и ноември нощните заведения в София – барове, клубове и дискотеки, ще бъдат затворени.

„С решение на софийския щаб препоръчваме на работодателите да въведат организация за онлайн-работа, за работа на смени или на отделни екипи, където е възможно и според спецификата на работата. Важно е всеки от нас да спазва дисциплина и на работното място, защото заразяването в тази среда е лесно. Другата препоръка на щаба е за преминаване на дистанционно обучение в университетите, също според типа занятия и обучението”, пише Фандъкова.

Притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница – днес в софийските КОВИД-отделения се лекуват 411 болни, при 368 вчера. Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава.

„Капацитетът от легла за болните от КОВИД-19 ще бъде разширен, като със заповед на министъра на здравеопазването всяко лечебно заведение трябва да осигури капацитет до поне 10% от базата си. Това е добро решение, но остава голямата трудност за осигуряване на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните”, заявява кметът на София.