Вирусът с над 80 мутации! Разработват комбинирана ваксина

img

Руският научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор" е установил над 80 мутации на новия коронавирус, но те не влияят на ефективността на разработената от института ваксина срещу COVID-19, съобщи ТАСС.

"Център "Вектор" провежда допълнително широки изследвания на генетичната променливост на новия коронавирус на цялата територия на Руската федерация...Постоянно извършване пълно геномно секвениране и откриваме мутации. Досега сме открили над осемдесет, които не фигурират в международните бази данни. Но тези изменения не са критични и не влияят на ефективността на създадената от нас пептидна ваксина", заяви Ринат Максютов, генерален директор на центъра.

На 24 юли "Вектор" получи разрешение за клинични изпитания на своята потенциална ваксина "ЕпиВакКорона" върху доброволци. В средата на октомври ваксината беше регистрирана и до края на месеца трябва да приключи последната фаза на клинични изпитания върху 40 000 доброволци. Това е втората регистрирана руска ваксина след "Спутник V" на института "Гамалея".

Максютов съобщи още, че в центъра работят върху създаването на обединена ваксина против грип и COVID-19. Преди това и от "Гамалея" обявиха, че работят по подобен проект.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос