Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, основният проблем, който имаме, е персоналът. Това са лекарите и сестрите, които са изключитело изморени, голяма част от тях започват да са позитивни и под карантина. Това е единственото нещо, което ме притеснява. Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим. Затова призоваваме всички български граждани да спазват мерките. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг.

Според д-р Ангелов, директорите на РЗИ в страната са здравните министри на място.

„Няма да има директор на РЗИ, който да казва: „Не съм чул, не знам, не разбрах, не видях, не мога”. Те могат да направят всичко, което може да направи министърът на здравеопазването в дадената област. И по тази причина днес с всички присъстващи директори на лечебни заведения в София изкоментирахме какви ще бъдат допълнителните действия. А именно: разкриване на допълнителни болнични легла във всички структури, които са ангажирани с лечение на COVID-19”, каза Ангелов.

По негови думи ако имаме пациент, който постъпи в лечебно заведение, той трябва да бъде обслужван на място, за да може да се пестят силите на Бърза помощ в София и страната, защото линейките не са неограничено количество, за да могат да пренасят болни. В това време някъде някой може да умира и медиците трябва да се погрижат за всички.