Критичната ситуация в Шуменската болница не е преодоляна, въпреки че лечебното заведение има възможност да открие още легла за пациенти с коронавирус. Големият проблем е, че липсват медици, които да лекуват увеличаващия се брой на пациенти. Сред тях са и лекари.

Над 80 пациенти с доказан коронавирус има в момента в болницата. Сред пациентите има и бебета. Обособени са три големи и два по-малки центъра за лечение на инфекцията.

Единственото ни затруднение е откъм персонал - над 50 сестри са ангажирани с обслужване само на ковид пациенти, обясни пред БНТ д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

Той обясни, че засега медици от други лечебни заведения не откликват на призива за помощ.

Има обаче колаборация с Варненската болница и четирима пациенти вече са отпътували за лечение там. Това е аварийният ни план, обясни директорът. Нямаме липса на предпазни средства, категоричен е д-р Костов.

Ние сме нещо като "Пирогов" в Шумен, защото сме единствената болница в областта, която приема спешни пациенти, допълни той.

По думите му, има вариант за пренасочване на пациенти с други заболявания към болницата в Нови пазар, но капацитетът на здравното заведение там е малък. Освен това, Шуменската болница приема основно спешни пациенти при които няма вариант за пренасочване към друга болница.