Двама световноизвестни музиканти – цигуларят Минчо Минчев и пианистът Людмил Ангелов, ще дарят на почитателите на квалитетната музика в Бургас незабравими моменти на досег с изкуството в неговите най-висши измерения с изключително артистично присъствие във вещо подбраната програма на камерния концерт в неделя, 18-и октомври, от 19 часа, в залата на Държавна опера – Бургас.

Рециталът е част от национално турне, като първата сценична проява ще бъде във Варна, на 17-и октомври. Поводите за осъществяване на националното турне са два. Единият е благотворителен – двамата забележителни музиканти ще дарят хонорарите си от петте предвидени концерта на фондация „Панчо Владигеров“, която организира Международния конкурс за пианисти и цигулари на името на големия български композитор. Другият повод е 70-годишнината на Минчо Минчев, която отбелязахме съвсем наскоро, на 17-и септември т. год. – турнето е повод за отпразнуване на юбилея – като артистичното взаимодействие на големия цигулар с публиката, на която е безспорен любимец, божествения звук на неговия „Страдивариус“. Освен лауреат на редица престижни национални и международни награди, през 2011 г. проф. Минчо Минчев става носител и на първия приз на името на световноизвестния диригент Емил Чакъров, връчвана официално от Община Бургас на закриването на Бургаските музикални празници.

Пианистът Людмил Ангелов, който е известен с факта, че изпълнява цялото творчество на Шопен /т. нар. Шопенов интеграл/, един от най-емблематичните композитори от периода на Романтизма, споделя, че за него предстоящите концерти са специални, защото това е първото съвместно турне с именития цигулар. Концертното турне се осъществява със сътрудничеството на Посолството на Република Турция в България.

В програмата, която бургаските почитатели на класическата музика ще чуят в неделя, 18-и октомври, са включени: Шакона в сол минор от Томазо Витали и Сюита в старинен стил от Алфред Шнитке, Соната №5 във Фа мажор, Оп. 24 „Пролетна“ от Лудвиг ван Бетовен и Соната в Ла мажор от Цезар Франк. Програмата е съчетала сдържаната красота на предкласичната музика с изящните канони на класицизма. По този начин, емоционалното и естетическо въздействие върху публиката преминава през различни нюанси, давайки богатство на възприятията.